Мини гръцки бюрек със спанак и сирене
11 Апр 2022 | 05:21 | Илияна Николова Време на приготвяне: 60 мин Порции: 8
Продукти:
- 1 супена лъжица зехтин
- 500 г спанак
- ½ чаша лук, ситно нарязан
- 1 супена лъжица чесън, пресован
- ½ чаена лъжица сол
- ¼ чаена лъжица черен пипер
- 1 пакет бутертесто
- ½ чаша натрошено сирене
- ½ чаша рикота
- 1 голямо яйце, разбито
- 1 супена лъжица микс подправки по избор
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. В голям тиган загрейте зехтина на средна към висока температура. В него задушете спанака и лука. Разбъркайте да омекнат. Добавете чесъна. Разбъркайте. Нека се готви 2-3 минути. Свалете от котлона. Отцедете отделената вода. Добавете сол и пипер. Разбъркайте. Оставете да изстине до стайна температура.
Върху леко набрашнена повърхност разстелете бутертестото. Нарежете всеки лист тесто на 4 квадрата. В малка купа смесете натрошеното сирене и рикотата. Добавете сместа със спанака и разбъркайте добре. Разпределете сместа върху квадратите тесто, като я разположите по диагонал в едната част на квадратчетата.
Прегънете наполовина, така че да се получи триъгълник. Намажете с малко вода ъгълчетата и притиснете с пръсти или с вилица по ръбовете, за да се слепи тестото. Намажете с разбитото яйце. Подредете в тава с хартия.
Печете до златисто или около 30 минути в загрятата фурна. Оставете бюрека да си почине и да изстине преди да го сервирате.
Снимка: istock