Готварство

Мини гръцки бюрек със спанак и сирене

11 Апр 2022 | 05:21 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 8
Мини гръцки бюрек със спанак и сирене

Продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 500 г спанак
  • ½ чаша лук, ситно нарязан
  • 1 супена лъжица чесън, пресован
  • ½ чаена лъжица сол
  • ¼ чаена лъжица черен пипер
  • 1 пакет бутертесто
  • ½ чаша натрошено сирене
  • ½ чаша рикота
  • 1 голямо яйце, разбито
  • 1 супена лъжица микс подправки по избор

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. В голям тиган загрейте зехтина на средна към висока температура. В него задушете спанака и лука. Разбъркайте да омекнат. Добавете чесъна. Разбъркайте. Нека се готви 2-3 минути. Свалете от котлона. Отцедете отделената вода. Добавете сол и пипер. Разбъркайте. Оставете да изстине до стайна температура. 

Върху леко набрашнена повърхност разстелете бутертестото. Нарежете всеки лист тесто на 4 квадрата. В малка купа смесете натрошеното сирене и рикотата. Добавете сместа със спанака и разбъркайте добре. Разпределете сместа върху квадратите тесто, като я разположите по диагонал в едната част на квадратчетата.

Прегънете наполовина, така че да се получи триъгълник. Намажете с малко вода ъгълчетата и притиснете с пръсти или с вилица по ръбовете, за да се слепи тестото. Намажете с разбитото яйце. Подредете в тава с хартия. 

Печете до златисто или около 30 минути в загрятата фурна. Оставете бюрека да си почине и да изстине преди да го сервирате. 

Снимка: istock