Меню

Как да накарате бананите да узреят по-бързо

16 април 2022 | 05:26 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Бананите са вкусен, сладък и много полезен плод. За съжаление те не виреят в Европа, което налага внасянето им от страни с тропически климат. И поради тази причина много често те се продават не съвсем узрели. Ако сте си купили неузрели банани, вероятно няма да имате особено търпение да чакате да доузреят дни наред.

Какво се случва, ако ядете прекалено много банани?

Има няколко начина, по които да ускорите процеса на зреене на бананите, така че да им се насладите възможно най-скоро.

Как да накарате бананите да узреят по-бързо?

За ден-два

Ако разполагате с няколко дни, можете да сложите бананите в хартиена торбичка за пазаруване и да я увиете добре. Така ще задържите естествено отделящия се от бананите по време на зреене етилен. Този газ се отделя по време на процеса на узряване, а когато го задържите в торбичката, той ще ускори узряването и ще направи бананите сладки и годни за консумация само за ден-два. На колкото повече етилен са изложени бананите, толкова по-бързо зреят.

Опасно ли е да ядете презрял банан?

За една нощ

Вярвате или не, можете да накарате бананите да узреят и само за една нощ. Това става, ако в хартиената торбичка прибавите един-два резена ябълка, авокадо или круша. Естествените захари в тези плодове, както и допълнително отделящият се от тях етилен ще ускори още повече процеса и бананите ще узреят само за една нощ.

За един час

Има и още по-бърз метод за ускоряването на зреенето на бананите. Той работи за около е дин час и може да ви спаси, ако бързо ви трябват добре узрели банани, а не можете да откриете такива в магазините.

10 причини да консумирате банани по-често

Поставете целите необелени банани в тава за печене. Сложете ги в загрята на 150 градуса фурна за 1 час. След това ги приберете в хладилника за известно време, докато се охладят напълно. След като обелите бананите ще видите колко добре са узрели.

Как да съхранявате узрелите банани

Ако сте имали късмета да си купите добре узрели банани, трябва да знаете, че те не са особено трайни. За да ги запазите за по-дълго и за да забавите процеса на доузряване, приберете ги в хладилника. Въпреки че кората им покафенява, зреенето на самия плод се забавя.

4 начина, по които бананите помагат за отслабване

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай