Меню

Обърнат ягодов кекс

16 юни 2022 | 05:38 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
220 г масло на стайна температура 
1 кг ягоди, нарязани на половини 
¼ чаша захар
2 супени лъжици сок от нар
2 и ½ чаени лъжици ванилов екстракт 
1 и ¼ чаена лъжици сол 
2 и ¼ чаши брашно
4 чаени лъжици бакпулвер 
½ чаша кафява захар + 2 с.л.
3 големи яйца
¾ чаша заквасена сметана
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В голям чугунен тиган разтопете 2 супени лъжици масло на средна температура. В тигана добавете ягодите, захарта, сока от нар, ½ супена лъжица ванилия и ¼ супена лъжица сол. Разбъркайте добре и оставете да закъкри. Разбърквайте от време на време, докато соковете започнат да се редуцират или около 25 минути. Свалете от котлона и оставете да изстине. След това сложете тигана заедно с плодовете в хладилника за 4 часа или за през нощта.

Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте останалото масло с кафявата захар и 2 супени лъжици ванилия до пухкава смес или за около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате с миксера. Накрая добавете и сметаната и отново разбийте, докато всички съставки се смесят добре. Смесете сухите и мокрите съставки. Разбийте с миксера до пълно хомогенизиране.

Залейте ягодите с полученото тесто. Печете за около 45 минути или до суха клечка. Извадете от фурната. Оставете да изстине за 10-15 минути. След това обърнете кекса върху широка плоска чиния или поднос, така че ягодите да се явят отгоре. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай