Готварство

Тирамису с козунак в чаша

28 Апр 2022 | 12:16 |
Рейтинг:
5 от 2 гласа
Време на приготвяне: 15 мин Порции: 3-4
Тирамису с козунак в чаша

Продукти:

  • няколко парчета козунак или кекс
  • 250 г маскарпоне
  • 2 белтъка
  • 4 жълтъка
  • 60 г + 80 г захар
  • 1/2 ч.л. канела – по желание
  • 300 мл кафе
  • 70 мл коняк или друг алкохол

Приготвяне:

Остатъците от козунака се изрязват в кръгла форма. Пригответе кафето и го оставете да се охлади. Разбийте с помощта на миксер жълтъците и захарта, докато станат пухкави. След това може да добавите маскарпонето и отново разбийте. По желание може да добавите малко канела. Отделно се разбиват белтъците с 80 г захар.

Когато станат леко пухкави се комбинират внимателно със сместа с маскарпоне. За разбъркване ползвайте шпатула. Към кафето добавете коняк на вкус. Сложете едно парче козунак на дъното на подходяща чаша или купичка и го напоете с кафе. Отгоре сложете от крема. След това сложете втория ред козунак, отново го напоете с кафе и сложете крем.

За финал може да поръсите с натурално какао, сушени плодове или шоколад. Хубаво е десертът да престои в хладилник за около 1 час или малко повече.

Снимка: iStock

Вижте още: