Меню

Лазаня с рикота, шунка и спанак

12 май 2022 | 11:45 | Илияна Николова
3 от 2 гласа
Добави в любими
70 г масло 
70 г брашно 
1 л прясно мляко 
1 дафинов лист 
80 г настърган пармезан 
2 супени лъжици дижонска горчица
1 щипка лют червен пипер 
600 г спанак
250 г рикота
1 щипка индийско орехче
300 г шунка, нарязана
12 бр. листове за лазаня 
50 г настъргана моцарела
90 мин

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Разтопете маслото в тиган. Добавете брашното и разбъркайте, докато се разтвори и се получи гладка паста. Ще отнеме 2 минути. Свалете от котлона. Бавно налейте млякото, като разбърквате. Добавете дафиновия лист. Върнете на котлона и оставете да заври. Нека къкри 4-5 минути, като разбърквате постоянно, докато се сгъсти. Свалете от котлона. Добавете 50 грама пармезан, горчицата и лютия пипер. Овкусете с още подправки на вкус, ако желаете.

Залейте спанака с вряла вода. Покрийте и оставете да се задуши около 2-3 минути. Отцедете и оставете да изстине. Попийте го с кухненска хартия, за да изстискате останалата вода. Сложете в кухненски робот. Добавете рикотата и пасирайте, овкусете с индийско орехче.

Загрейте фурната на 200 градуса. Извадете дафиновия лист от соса. На дъното на тава за печене разпръснете няколко лъжици от соса. Покрийте със сместа със спанака и рикотата. Отгоре подредете една трета от нарязаната шунка. Подредете 4 големи листа за лазаня. Повторете същата подредба, като завършите със соса. Поръсете с настъргана моцарела. Печете за около 50 минути или до златисто.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай