Готварство

Паста „Болонезе“ в мултикукър

19 Май 2022 | 11:49 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 6
Паста „Болонезе“ в мултикукър

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаша моркови, нарязани ситно
  • 1 глава лук, нарязан ситно
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • 500 г телешка кайма
  • 1 и ½ чаши прясно мляко
  • 800 г домати от консерва, нарязани ситно
  • 170 г доматена паста
  • ½ чаена лъжица сол
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • 1 чаена лъжица сушен босилек
  • 1 чаена лъжица сушен риган
  • ¼ чаена лъжица едри люспи лют червен пипер
  • ¼ чаша настърган пармезан

Приготвяне:

В голям тиган на средна температура загрейте зехтина. В него задушете морковите, лука, чесъна, докато омекнат за около 10 минути. Добавете каймата в тигана. Разбърквайте, докато се натроши и потъмнее, и се смеси със зеленчуците. Разбърквайте, докато покафенее. Отцедете излишната мазнина от тигана. Добавете 1 чаша мляко. Оставете да заври, намалете котлона на слаб огън и оставете да къкри, докато течността се абсорбира или около 15 минути.

Поставете телешкото и зеленчуците в купата на мултикукъра. Настройте на висока температура. Добавете доматите, доматената паста, солта, пипера, ригана, босилека и лютия пипер. Пуснете да се готви 1 час. През това време смесете половин чаша мляко с настъргания пармезан. Разбъркайте добре. Добавете соса и пуснете да се готви още половин час. Сервирайте соса „Болонезе“ върху канапе от сварена паста алденте.

Снимка: iStock

Вижте още: