Готварство

Лепкав шоколадов кекс с глазура

12 Май 2022 | 05:15 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 90 мин Порции: 10
Лепкав шоколадов кекс с глазура

Продукти:

  • 1 чаша масло
  • 1 чаша вода
  • 3 супени лъжици какао
  • 2 чаши брашно
  • 2 чаши захар
  • ½ чаена лъжица сол
  • ½ чаша мътеница
  • 2 големи яйца
  • 1 чаена лъжица сода
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • За глазурата:
  • ½ чаша масло
  • 6 супени лъжици прясно мляко
  • 3 супени лъжици какао
  • 1 чаена лъжица ванилия
  • 2 чаши пудра захар

Приготвяне:

Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете правоъгълна тава за печене с мазнина и поръсете с брашно. Изтупайте излишното брашно и оставете настрана.

Смесете водата, маслото и какаото в касерола на среден огън. Разбърквайте, докато маслото се разтопи и сместа започне да завира. Свалете от котлона и оставете да изстине. Смесете сухите съставки. Разбийте яйцата с мътеницата, содата и ванилията в отделна купа.

Добавете сместа с разтопеното масло към сухите съставки. Разбъркайте. След това добавете сместа с яйцата. Разбийте с миксер всичко заедно, докато се получи гладко тесто. Излейте в тавата. Печете в загрятата фурна до суха клечка или около 20-25 минути. Извадете от фурната. Оставете да изстива върху решетка.

За глазурата:

Смесете маслото, млякото, ванилията и какаото в касерола на средна температура. Разбърквайте, докато маслото се разтопи. След като това стане, добавете пудра захарта на части, като разбърквате, докато се разтвори напълно. Залейте леко топлия кекс с получената глазура и размажете добре. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още: