Готварство

Свинско по съчуански

21 Май 2022 | 12:09 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 45 мин Порции: 4
Свинско по съчуански

Продукти:

  • 6 бр. листа от маруля, накъсани
  • 1 щипка сол
  • 2 чаени лъжици вода
  • 1 чаена лъжица царевично нишесте
  • ½ кг свинско филе, нарязано на кубчета или жулиени
  • 1 чаена лъжица оризово вино (саке)
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 2 супени лъжици пилешки бульон
  • 2 супени лъжици соев сос
  • ½ чаена лъжица балсамико
  • ½ чаена лъжица захар
  • 3 и ½ супени лъжици олио
  • 1 супена лъжица чушки, нарязани
  • 2 чаени лъжици сос чили
  • 3 стръка пресен лук, нарязан
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • Пресен корен джинджифил (колкото палец)

Приготвяне:

Обелете и нарежете джинджифила на тънки жулиени. Нарежете месото и зеленчуците. Поръсете накъсаната маруля с малко сол в купа. Разбъркайте и оставете настрана. 

Смесете водата с нишестето. Разбъркайте добре до получаване на гладка паста. Прехвърлете половината от нишестето в по-голяма купа. Добавете в него нарязаното месо, оризовото вино и ¼ чаена лъжица сол. Разбъркайте добре и оставете да постои в маринатата за 10 минути. 

Разбъркайте останалото нишесте с бульона, соевия сос, оцета и захарта в друга купа. Загрейте олиото в дълбок тиган на висока температура. Добавете в него месото заедно с маринатата. Гответе с разбъркване около 3-4 минути. Добавете чушките и чили соса. Гответе, докато олиото почервенее или около една минута. 

Прибавете пресния лук, чесъна, джинджифила и гответе, докато станат леко прозрачни или още минута-две. Накрая добавете марулята и сотирайте за 2 минути с разбъркване. Накрая залейте със соса и гответе още 3 минути, докато се сгъсти леко. 

Снимка: istock 

Опитайте още: 

Свинско по китайски със сладко-кисел сос

17 рецепти за сочно свинско


10 рецепти от китайската кухня