Меню

Лесен начин да накарате тестото да бухва безотказно

8 юни 2022 | 14:16 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Приготвянето на печива с домашно тесто е вълнуващо, вкусно и сгряващо душата преживяване. Ако обичате да месите тесто и да печете вкусни печива с него, вероятно се надявате всеки път да втаса и бухне по възможно най-добрия начин. Но за съжаление, това невинаги се случва. Месенето и втасването на тестото са процеси, които изискват повече внимание към детайла, търпение, грижа, но и някои хитрини.

Как правилно да съхранявате картофи така, че да не покълнат

Всяко тесто изисква специфично време за омесване, за да стане меко, еластично и да удвои размера си. Температурата в помещението също е от голямо значение. Мястото, на което тестото втасва, трябва да е защитено от течение, да е топло и леко влажно. Невинаги можем да осигурим тези специални условия у дома.

С един лесен трик обаче можете да накарате тестото да бухва безотказно всеки път. Коя е хитрината, която да използвате за винаги чудесно втасало тесто?

Как да съхранявате ягоди така, че да не се развалят бързо

Първо намажете тестото с малко зехтин или олио. Поставете го в голяма купа, която е леко намазана с мазнина, за да не залепва. Подгответе си найлоново фолио за покриване, също леко намазнено. Така ще предпазите тестото от залепване. Купата трябва да е достатъчно голяма, така че тестото да може най-малко да удвои размера си или да го утрои.

Как да накарате бананите да узреят по-бързо

Фурната е вашата помощница в хитрината за бухване, която ще използвате. Не я пускайте, оставете я изключена и напълно студена.

На дъното на фурната поставете съд с вряща вода, току-що свалена от котлона. На по-горната решетка на фурната поставете омесеното и покрито с фолио тесто. Затворете плътно фурната и изчакайте между 60 и 90 минути магията да се случи.

Как да си направите брашно от нахут

Фурната е плътно затваряща се, което означава, че изпаренията от врялата вода ще наситят вътрешността ѝ. По този начин винаги ще можете да осигурите топла, влажна и защитена от течение среда, от която тестото се нуждае, за да втаса и да бухне безотказно всеки път.

Всяко печиво се получава перфектно, ако правите този трик при месене и втасване. Тестото ви ще бухва всеки път!

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай