Готварство

Свинско руло с праскови, ябълки и вишни

13 Юли 2022 | 09:49 |
Рейтинг:
Свинско руло с праскови, ябълки и вишни

Продукти:

  • 1 по-голямо и дълго свинско бонфиле, около 700-800 г
  • 1 пакет замразени вишни 300-400 г
  • 1 буркан или консерва белени праскови
  • 250 г пушен бекон (ако няма пушен може суров)
  • 3-4 ябълки
  • 1-2 филии сух хляб, стрит на трохи
  • 2-3 скилидки чесън
  • прясна мащерка
  • пресен риган
  • пресен розмарин
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин
  • горчица

Приготвяне:

Препоръчително е свинското бонфиле да се изчисти от ципите, след което се опакова с найлоново фолио и нежно се разтегля с помощта на чук, за да се отвори месото. След това се маха фолиото и месото се овкусява със сол и черен пипер. Оставя се настрани и започваме подготовката за плънката.

Плънката за рулото: Вишните се слагат в тенджера заедно с малко горчица, черен пипер и се варят за няколко минути. Добавя се малко зехтин и пресни подправки – мащерка и розмарин. След като се сварят, се отделя малка част от сместа, която ще се използва за сос. Към по-голямата част от сместа се добавят щипка сол и няколко нарязани и обелени парчета ябълка и праскови. При нужда се слага съвсем малко вода, докато се задушат всички продукти в тенджерата.

След като омекнат продуктите, се пасират и към тях се добавят няколко филии сух хляб, стрити на трохи. По желание към сместа се добавят и няколко скилидки чесън, за да стане плънката по-ароматна. Приготвената смес се нанася върху разстланото бонфиле. Месото се навива на руло внимателно и отново се овкусява със сол и пипер.

Поставя се хартия за печене на дъното на тавата и се слага рулото. Поръсват се няколко капки зехтин, а може да се сложи и стрък розмарин, както и няколко тънки парчета бекон, за да се затвори хубаво рулото и да е още по-ароматно. След това се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Пече се за около 20-30 минути.

Когато извадите рулото, изчаквате го да изстине и го нарязвате на средно дебели парчета. Сервирате рулото, полято с вишнев сос*.

* Сос: Отделената част от сместа с подправките и горчицата се пасира и се прецежда, за да няма парчета в соса.

Ястието може да се предложи на гости както за официална вечеря, така и за нещо вкусно и лесно за правене, когато нямаме много време за готвене, тъй като се приготвя бързо. Приятен апетит!


* * *

Рецептата е предоставена от Теодора Бонева, ресторантьор, хоби готвач и сладкар. Теодора се занимава с кулинария и ресторантьорство повече от 15 години, а най-голямата ѝ страст са сладкишите и печивата.


Зрителите на влога „Ето как“ имаха възможност да надникнат в дома и кухнята ѝ, където тя приготви специално за тях две вкусни рецепти.

Във видеото можете да видите приготвянето на рецептата, както и на един лимонов десерт.

Продуктите, с които Теодора Бонева приготви своите кулинарни изкушения, са осигурени от Хипермаркети HIT Max и Онлайн супермаркет Shop.gladen.bg.

Вижте още: