Готварство

Кексчета с глазура от течен шоколад

19 Юни 2022 | 12:21 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 120 мин Порции: 10
Кексчета с глазура от течен шоколад

Продукти:

  • ¼ чаша бяла захар
  • ½ чаша кафява захар
  • ¾ чаша брашно
  • ¼ чаша какао
  • ¾ чаена лъжица бакпулвер
  • ¾ чаена лъжица сода
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 яйце
  • ¼ чаша олио
  • ½ чаша + 2 с.л. прясно мляко
  • 2 чаени лъжици ванилов екстракт
  • 1 чаша течен шоколад
  • ¼ чаша гореща вода
  • 125 г масло, меко
  • 5 чаши пудра захар

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете яйцето и разбийте с миксер. Добавете олиото, ½ чаша мляко и ванилията. Разбийте с миксера.

Добавете горещата вода. Тестото ще се разреди леко, което е нормално. Покрийте гнездата за мъфините с хартиени кошнички. Разпределете сместа в тях. Пълнете до половината, защото ще прелеят, ако са пълни догоре. Печете около 15 до 18 минути, докато отгоре са изцяло опечени. Извадете от фурната и оставете да изстинат напълно върху решетка.

За глазурата:

Смесете течния шоколад на стайна температура с мекото масло в купа. Разбийте с миксер до пухкава смес. Добавете пудра захарта на части, като разбивате след всяко прибавяне. Добавете 2 супени лъжици мляко и 1 чаена лъжица ванилов екстракт. Разбийте добре. Продължете да добавяте пудра захар, докато свърши. Разбивайте още няколко минути на висока скорост, докато се получи гладка глазура.

Прехвърлете глазурата в пош с къдрав звездовиден накрайник. Украсете кексчетата с глазурата. Приберете в хладилник за 30 минути, преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още: