Кексчета с глазура от течен шоколад
19 Юни 2022 | 12:21 | Илияна Николова Време на приготвяне: 120 мин Порции: 10
Продукти:
- ¼ чаша бяла захар
- ½ чаша кафява захар
- ¾ чаша брашно
- ¼ чаша какао
- ¾ чаена лъжица бакпулвер
- ¾ чаена лъжица сода
- ½ чаена лъжица сол
- 1 яйце
- ¼ чаша олио
- ½ чаша + 2 с.л. прясно мляко
- 2 чаени лъжици ванилов екстракт
- 1 чаша течен шоколад
- ¼ чаша гореща вода
- 125 г масло, меко
- 5 чаши пудра захар
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете всички сухи съставки и разбъркайте с телена бъркалка. Добавете яйцето и разбийте с миксер. Добавете олиото, ½ чаша мляко и ванилията. Разбийте с миксера.
Добавете горещата вода. Тестото ще се разреди леко, което е нормално. Покрийте гнездата за мъфините с хартиени кошнички. Разпределете сместа в тях. Пълнете до половината, защото ще прелеят, ако са пълни догоре. Печете около 15 до 18 минути, докато отгоре са изцяло опечени. Извадете от фурната и оставете да изстинат напълно върху решетка.
За глазурата:
Смесете течния шоколад на стайна температура с мекото масло в купа. Разбийте с миксер до пухкава смес. Добавете пудра захарта на части, като разбивате след всяко прибавяне. Добавете 2 супени лъжици мляко и 1 чаена лъжица ванилов екстракт. Разбийте добре. Продължете да добавяте пудра захар, докато свърши. Разбивайте още няколко минути на висока скорост, докато се получи гладка глазура.
Прехвърлете глазурата в пош с къдрав звездовиден накрайник. Украсете кексчетата с глазурата. Приберете в хладилник за 30 минути, преди да сервирате.
Снимка: iStock
Вижте още: