Готварство

Вегетарианска паста капоната

13 Юни 2022 | 12:37 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 4
Вегетарианска паста капоната

Продукти:

  • 4 супени лъжици зехтин
  • 1 голяма глава лук, ситно нарязан
  • 4 скилидки чесън, пресован
  • 250 г предварително печени зеленчуци (патладжан, чушка, тиквичка)
  • 400 г домати, нарязани
  • 1 супена лъжица каперси
  • 2 супени лъжици стафиди
  • 350 г паста ригатони, пене или друг вид тръбеста паста
  • Пресен босилек за украса
  • Пармезан за поръсване

Приготвяне:

Най-напред изпечете нарязаните зеленчуци с малко зехтин на фурна за 20-30 минути. Междувременно сварете пастата за 8-10 минути в подсолена вряща вода и отцедете. Загрейте зехтина на среден огън. Запържете лука за 10 минути. Добавете чесъна и пържете още 2 минути.

Смесете печените зеленчуци, доматите, каперсите и стафидите. Овкусете с подправки по желание. Добавете в тигана. Покрийте с капак и оставете да се готвят 10 минути. Добавете пастата в тигана заедно с 2-3 супени лъжици от водата, в която сте я сварили. Разбъркайте, за да се овкуси добре с всички сосове от зеленчуците.

Прехвърлете в купа за сервиране. Поръсете с пресен босилек и пармезан.

Снимка: iStock

Вижте още: