Меню

Домашни претцели с тесто от 2 съставки

21 юни 2022 | 05:54 | Илияна Николова
4 от 3 гласа
Добави в любими
2 супени лъжици сода 
1 чаша брашно с набухвател + още за омесване 
1 чаша кисело мляко 
3 супени лъжици разтопено масло 
1 чаена лъжица морска сол
60 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Кипнете 6 чаши вода в тенджера. Добавете содата във водата. Загрейте фурната на 175 градуса. Застелете тава за печене с хартия. Смесете брашното с киселото мляко. Омесете меко и лепкаво тесто. Прехвърлете върху повърхност за месене. Започнете да добавяте брашно и да месите, докато тестото престане да се лепи по пръстите.

Нарежете тестото на 4 еднакви парчета. Оформете топки. Разточете топките така, че да се получи форма, наподобяваща тънка франзела. След това увийте във формата на претцел. Ако ви е трудна можете да увиете като геврек.

Пуснете всеки претцел във врящата вода за 3-4 минути. След като се издигнат на повърхността, значи са готови. Прехвърлете върху кухненска хартия да се отцедят. След това подредете в тавата за печене. Печете в загрятата фурна за 20 минути.

След това увеличете на 220 градуса. Извадете претцелите, намалете ги с разтопеното масло, поръсете с морската сол и върнете за още 5 минути, докато хванат златиста коричка.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай