Меню

Оризов пудинг с канела

17 юли 2022 | 12:04 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
½ чаша дългозърнест ориз
½ чаена лъжица сол
1 чаша вода 
¼ чаша захар
1 и 1/3 чаши прясно мляко
1 щипка канела
½ чаена лъжица ванилов екстракт 
1 голям жълтък 
1 супена лъжица студено масло
120 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Сложете ориза в тенджера. Добавете солта и водата. Включете котлона на среден към висок огън и гответе, докато заври. След това намалете котлона, покрийте с капак и оставете за 20 минути да се абсорбира водата. Изключете котлона, но без да сваляте тенджерата от него. Добавете захарта, залейте с млякото. Разбъркайте, докато всичко се смеси и няма загоряло по дъното. Бъркайте в продължение на 2-3 минути.

Включете отново котлона на средна към висока температура. Разбърквайте постоянно, докато се сгъсти или около 10 минути. Изключете котлона. Добавете канелата, ванилията и жълтъка. Разбъркайте много добре, докато се смесят напълно. Добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи и смеси изцяло.

Докато пудингът е още горещ, прехвърлете го в подходящи чаши. Разклатете добре, за да премахнете балончетата въздух. Оставете да изстине за 10 минути. След това увийте с фолио и приберете в хладилник за няколко часа до пълното изстиване и стягане на пудинга.

Снимка: iStock

Вижте още:

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай