Готварство

Царевични пърженки

25 Юни 2022 | 05:41 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 40 мин Порции: 10
Царевични пърженки

Продукти:

  • 1 чаша брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 3 кочана сварена царевица или 2 малки консерви
  • 2 яйца
  • ½ чаша сметана
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио за пържене
  • 2 супени лъжици царевичен сироп

Приготвяне:

Разбъркайте брашното и бакпулвера в купа. Добавете царевичните зърна. Ако използвате варена царевица от кочан, обелете зърната от него. Ако използвате зърна от консерва, отцедете ги добре. В отделна купа разбийте жълтъците със сметаната. Добавете ги към сместа с царевицата. Овкусете със сол и пипер. Отделно разбийте белтъците на сняг. Внимателно ги добавете към другата смес. Разбъркайте с лъжица, за да запазите въздуха в белтъците.

По желание можете да оставите царевичните зърна цели в сместа, а можете и да ги пасирате, за да се смесят по-добре с останалите съставки.

Загрейте олио за пържене в дълбок тиган. С лъжица пуснете пърженките в сгорещената мазнина. Пържете до златисто от всяка страна. Отцедете върху хартия. Сервирайте пърженките полети с царевичен сироп или друг сироп по избор.

Снимка: iStock

Опитайте още: