Меню

Царевични пърженки

25 юни 2022 | 05:41 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 чаша брашно
1 чаена лъжица бакпулвер 
3 кочана сварена царевица или 2 малки консерви
2 яйца
½ чаша сметана 
Сол и черен пипер на вкус 
Олио за пържене 
2 супени лъжици царевичен сироп
40 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Разбъркайте брашното и бакпулвера в купа. Добавете царевичните зърна. Ако използвате варена царевица от кочан, обелете зърната от него. Ако използвате зърна от консерва, отцедете ги добре. В отделна купа разбийте жълтъците със сметаната. Добавете ги към сместа с царевицата. Овкусете със сол и пипер. Отделно разбийте белтъците на сняг. Внимателно ги добавете към другата смес. Разбъркайте с лъжица, за да запазите въздуха в белтъците.

По желание можете да оставите царевичните зърна цели в сместа, а можете и да ги пасирате, за да се смесят по-добре с останалите съставки.

Загрейте олио за пържене в дълбок тиган. С лъжица пуснете пърженките в сгорещената мазнина. Пържете до златисто от всяка страна. Отцедете върху хартия. Сервирайте пърженките полети с царевичен сироп или друг сироп по избор.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай