Меню

Класически френски гужер

15 юли 2022 | 09:34 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
4 големи яйца на стайна температура 
1 и ¼ чаша вода
¾ чаша брашно
½ чаша масло
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица черен пипер
1 чаена лъжица червен пипер
¼ чаша настъргано твърдо сирене по избор
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В тенджера добавете водата, маслото, захарта, солта и гответе на слаб огън, докато се разтопят и смесят. След това усилете котлона и загрейте, докато сместа започне да завира. След като водата започне да се надига, изключете котлона изцяло, добавете брашното наведнъж и започнете да бъркате с шпатула. Сместа трябва да добие консистенция, подобна на картофено пюре. 

След като консистенцията се получи, включете котлона на среден огън и гответе за 1 минута. В отделна купа счупете всички яйца и ги разбъркайте с вилица или тел. Бавно добавете яйцата към сместа на 3-4 пъти, като избягвате да разбърквате прекалено дълго. Добавете 1/3 от яйцата на един път и разбърквайте, докато попият в сместа. Повторете, докато яйцата се добавят изцяло към тестото. 

Тестото е готово, когато стане гладко и бляскаво. В тава с хартия започнете да подреждате малките гужери с лъжица, като оставяте разстояние между тях. Ако някъде остане връхче от тестото, потупайте с мокър пръст, за да го изгладите, иначе ще загори. Поръсете с подправките и настърганото сирене. 

Печете за 40 минути в загрята на 180 градуса фурна. Не отваряйте фурната, за да не накарате гужерите да спихнат. Извадете ги от фурната и ги оставете да си починат за 5-10 минути, преди да ги извадите от тавата. 

Снимка: istock

Още рецепти:

Английски скони с масло и касис

Масленки с какао и пудра захар

Масленки със сладко от кайсии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай