Меню

Италианска чабата

24 август 2022 | 09:01 | Михаела Лазарова
3 от 2 гласа
Добави в любими
2 ч.ч. брашно
1/2 чаена лъжичка мед или кристална захар
2 супени лъжици суха мая
3 супени лъжици брашно за поръсване на хляба и хартията за печене
около ½ ч.л. Сол
вода – количеството вижте в рецептата
300 мин

  • Порции: 1-2

Продукти
Приготвяне

В купичка комбинирайте 1/4 ч. ч. вода, заедно с меда и маята. Оставете да престои 5 минути, след което разбъркайте съставките. В голяма купа добавете брашното, направете кладенче, добавете сместа с маята и 1/2 ч. ч. вода. Ако тестото ви се струва прекалено сухо, добавете още около ¼ ч. ч. вода, но я добавяйте лъжица по лъжица, за да видите кога да спрете, да не се окаже в повече. Разбъркайте с помощта на дървена лъжица и добавете солта.

Трябва да се получи гладко и лепкаво тесто. Когато тестото е готово покрийте купата с голяма кърпа, поставете на топло място и оставете да втаса за час и половина. В подходяща тава поставете хартия за печене, поръсете я с малко брашно. След това леко премесете тестото още докато е в купата.

Внимателно преместете тестото от купата върху подготвената тава. Може да го разделите на 2 или 3 части, за да се получат няколко чабати. Ползвайки шпатула или с ръце оформете тестото в продълговата питка, поръсете го леко с брашно и отново покрийте с кърпа за 30 минути.

Когато времето за втасване почти изтича, може да загреете фурната на 210-220 градуса. Преди да сложите хляба да се пече, поръсете го с вода. Печете около 25-35 минути. Хлябът се реже, след като е напълно охладен. За да стане това по-бързо, може да го сложите върху решетката от фурната, която също не бива да е гореща.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай