Лесна рецепта за ирландски соден хляб
03 Окт 2022 | 06:32 | Михаела Лазарова Време на приготвяне: 60 мин Порции: 1
Продукти:
- 2 чаши брашно
- 1 супена лъжица кристална захар
- ½ чаена лъжичка сода за хляб
- ½ чаена лъжичка сол
- ¾ чаша мътеница
Приготвяне:
В дълбока купа комбинирайте сухите съставки и ги разбъркайте добре. След това добавете мътеницата и отново разбъркайте. Полученото тесто се премесва няколко пъти върху леко набрашнен плот, за да се получи хубаво и гладко. Намазнете малка тава и поставете в нея хартия за печене. Сложете тестото и леко го разрежете с нож. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30-40 минути.
Забележка: Може да закупите мътеница или да си приготвите домашна, което е много лесно. В купа изсипете ¾ ч. ч. пълномаслено прясно мляко и добавете към него 1 с. л. пресен лимонов сок или бял винен оцет. Разбъркайте и оставете на стайна температура за 10-15 минути, докато в млякото се отделят малки бучици от пресичането. След това е готова за добавяне към съставките за тестото.
Снимка: iStock
Вижте още: