Тиквени захаросани понички
02 Дек 2022 | 10:02 | Илияна Николова Време на приготвяне: 120 мин Порции: 20
Продукти:
- 120 г брашно
- 40 г захар
- 50 г сирене рикота
- 30 г масло
- 5 г ванилов екстракт
- 100 г пълнозърнесто брашно или трици
- 5 г мая
- 150 г тиквено пюре
- 2 г лимонова кора
- 1 щипка сол
- Олио за пържене
- Захар за овалване
Приготвяне:
Поставете брашното върху плота за месене. Направете кладенче в средата. Добавете захарта, рикотата, маята, лимоновата кора, ванилията и тиквеното пюре. С ръце започнете да месите, докато смесите съставките, като започнете от центъра и загребвате навън.
Накрая добавете солта и маслото. Омесете финално, докато се получи гладко тесто. Месете го около 10 минути, докато стане много гладко, еластично и меко. Оформете топка. Поставете го в купа, покрийте и оставете да втасва за около 45 минути, докато удвои размера си.
От тестото оформете с ръце малки топчета. Загрейте дълбока тенджера с олиото за пържене на висока температура. Изпържете топчетата до златисто. Отцедете с решетъчна лъжица и поставете върху кухненска хартия. След това оваляйте всяка поничка в захарта. Подредете в съд и сервирайте.
Снимка: iStock
Вижте още: