Готварство

Тиквени захаросани понички

02 Дек 2022 | 10:02 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 120 мин Порции: 20
Тиквени захаросани понички

Продукти:

  • 120 г брашно
  • 40 г захар
  • 50 г сирене рикота
  • 30 г масло
  • 5 г ванилов екстракт
  • 100 г пълнозърнесто брашно или трици
  • 5 г мая
  • 150 г тиквено пюре
  • 2 г лимонова кора
  • 1 щипка сол
  • Олио за пържене
  • Захар за овалване

Приготвяне:

Поставете брашното върху плота за месене. Направете кладенче в средата. Добавете захарта, рикотата, маята, лимоновата кора, ванилията и тиквеното пюре. С ръце започнете да месите, докато смесите съставките, като започнете от центъра и загребвате навън.

Накрая добавете солта и маслото. Омесете финално, докато се получи гладко тесто. Месете го около 10 минути, докато стане много гладко, еластично и меко. Оформете топка. Поставете го в купа, покрийте и оставете да втасва за около 45 минути, докато удвои размера си.

От тестото оформете с ръце малки топчета. Загрейте дълбока тенджера с олиото за пържене на висока температура. Изпържете топчетата до златисто. Отцедете с решетъчна лъжица и поставете върху кухненска хартия. След това оваляйте всяка поничка в захарта. Подредете в съд и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още: