Скордаля с картофи – гръцка разядка
05 Дек 2022 | 12:06 | Михаела Лазарова Време на приготвяне: 35 мин Порции: 2-3
Продукти:
- 1 кг картофи
- 100 – 150 г орехи, плюс още малко за поръсване
- 2-3 скилидки чесън, обелени
- 5-6 с.л. лимонов сок
- 4-5 с.л. бял винен оцет
- 100 мл зехтин екстра върджин, плюс още за сервиране
- магданоз за поръсване
- сол на вкус
Приготвяне:
Картофите се обелват, нарязват се и се сваряват във вода, към която сте добавили 1 ч. л. сол. Когато са готови се отцеждат от водата и се оставят да изстинат. В кухненски робот сложете орехите, чесъна, оцета и лимоновия сок. Смелете всичко добре. Сложете картофите в купа и ги пасирайте хубаво. Добавете сместа с орехите, овкусете със още сол, ако е необходимо. Разбъркайте добре, прехвърлете в подходяща купа или чиния, поръсете леко с магданоз, смлени орехи и зехтин.
Снимка: iStock
Опитайте още: