Рецепта за наан – индийски питки на тиган
30 Дек 2022 | 14:19 | Михаела Лазарова Време на приготвяне: 130 мин Порции: 8
Продукти:
- 1/2 чаша топла вода
- 1 ч.л. захар
- 3 ч.л. суха мая
- 2 и 1/4 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 4-5 с.л. олио или зехтин
- масло за намазване на питките
Приготвяне:
В купичка комбинирайте водата, захарта и маята. Разбъркайте много добре и изчакайте 10 минути, за да се активира маята. Отделно в дълбока купа сипете брашно и направете кладенче. Добавете млякото, маята, солта и олиото. Всичко се разбърква много добре.
Омесва се гладко тесто, което се слага в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 1 час. След това се разпределя на 8 топки, които отново се оставят да втасат (ползвайте леко намазнена тава, за да ви е по-удобно).
Всяка топка се разточва тънко с точилка. Питките се изпичат от двете страни в тиган с незалепващо покритие. Когато отделяте всяка изпечена питка в чиния, още докато е топла я намазвайте с разтопено масло. Към него по желание може да добавите стрит чесън или подправки на вкус като смлян кимион, червен пипер. Сервирайте с разядки, салата или любимо ястие.
Снимка: iStock
Вижте още: