Меню

Ябълкови мъфини с овесени ядки

3 януари 2023 | 08:47 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
1 и ¼ чаши брашно 
½ чаша тъмна кафява захар 
2 чаени лъжици бакпулвер 
½ чаена лъжица сода 
1 чаена лъжица сол 
½ чаена лъжица канела 
1 чаша овесени ядки, фини 
½ чаша кисело мляко 
½ чаша ябълково пюре 
¼ чаша олио 
1 голямо яйце 
1 чаена лъжица ванилов екстракт 
2 големи зелени ябълки, обелени и настъргани 
1 супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет 
½ чаша пудра захар
60 мин

  • Порции: 12

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете 12 форми за мъфини с малко олио и покрийте с хартия или кошнички. В голяма купа пресейте брашното, кафявата захар, бакпулвера, содата, солта и канелата. Към тях добавете овесените ядки и разбъркайте.

В отделна купа смесете киселото мляко, ябълковото пюре, олиото, яйцето и ванилията. Разбийте добре с бъркалка или миксер. Добавете сместа към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят изцяло.

Разпределете сместа в подготвените форми за мъфини, като пълните до половината. Печете в загрята фурна за около 25-30 минути или до суха клечка. Извадете формите, поставете ги върху решетка да изстиват за около 10-15 минути. Извадете мъфините от формите и оставете върху решетката до пълното им изстиване преди да сервирате.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай