Ябълкови мъфини с овесени ядки
03 Яну 2023 | 08:47 | Илияна Николова Време на приготвяне: 60 мин Порции: 12
Продукти:
- 1 и ¼ чаши брашно
- ½ чаша тъмна кафява захар
- 2 чаени лъжици бакпулвер
- ½ чаена лъжица сода
- 1 чаена лъжица сол
- ½ чаена лъжица канела
- 1 чаша овесени ядки, фини
- ½ чаша кисело мляко
- ½ чаша ябълково пюре
- ¼ чаша олио
- 1 голямо яйце
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- 2 големи зелени ябълки, обелени и настъргани
- 1 супена лъжица лимонов сок или ябълков оцет
- ½ чаша пудра захар
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете 12 форми за мъфини с малко олио и покрийте с хартия или кошнички. В голяма купа пресейте брашното, кафявата захар, бакпулвера, содата, солта и канелата. Към тях добавете овесените ядки и разбъркайте.
В отделна купа смесете киселото мляко, ябълковото пюре, олиото, яйцето и ванилията. Разбийте добре с бъркалка или миксер. Добавете сместа към сухите съставки и разбъркайте, докато се смесят изцяло.
Разпределете сместа в подготвените форми за мъфини, като пълните до половината. Печете в загрята фурна за около 25-30 минути или до суха клечка. Извадете формите, поставете ги върху решетка да изстиват за около 10-15 минути. Извадете мъфините от формите и оставете върху решетката до пълното им изстиване преди да сервирате.
Снимка: iStock
Вижте още: