Меню

Шоколадов чийзкейк с ягоди

22 февруари 2023 | 11:18 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За блата: 
Спрей за готвене 
1 пакет какаови бисквити
5 супени лъжици масло, разтопено 
3 супени лъжици захар
За крема: 
1 чаша пресни ягоди
225 г крема сирене 
½ чаша захар
3 супени лъжици  брашно
5 големи яйца 
2 големи жълтъка 
2 чаени лъжици ванилия 
1 чаена лъжица лимонова кора, настъргана 
1 супена лъжица лимонов сок 
За ганаша: 
1 чаша сметана за разбиване 
120 г тъмен шоколад, начупен
120 г шоколад с висок процент какао, начупен 
10 бр. ягоди за декорация
24 ч.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Напръскайте форма за торта със спрея. Покрийте с алуминиево фолио.

За основата:

Натрошете бисквитите или ги смелете в кухненски робот заедно с разтопеното масло и захарта. Притиснете към дъното на формата с помощта на чаша, така че да разпределите основата добре.

Печете основата за 7-8 минути. Извадете и сложете върху решетка за 30 минути да изстине. Междувременно отново загрейте фурната на 170 градуса. Смелете ягодите в кухненския робот, като си оставите 10 ягоди за декорация. Останалите направете на пюре.

За крема:

Разбийте сметаната с миксера. Добавете към нея захарта, крема сиренето и брашното, разбийте за още 1 минута. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбивате. Накрая добавете жълтъците, отново един по един. След като са се смесили и разбили добре, добавете ягодовото пюре, ванилията, лимоновите корички и сок. Разбийте до пълното хомогенизиране на сместа.

Внимателно излейте крема върху блата. Сложете във фурната на най-долния рафт, като на дъното на фурната поставите тавичка с вода. Печете за около 1 час и 10 минути, най-много 20. Изключете фурната и оставете чийзкейка да стои вътре на затворена врата на фурната за още 30 минути до 1 час.

Извадете чийзкейка от фурната, прокарайте нож по ръба му, за да го отделите от формата. Оставете да изстине напълно върху решетка за минимум 2 часа. След това го сложете в хладилника за поне 8 часа или за през нощта.

За ганаша и декорацията:

Загрейте сметаната на слаб огън в тенджера. След като започне леко да бълбука, залейте с нея шоколада и разбърквайте с шпатула, за да го разтопите напълно без бучки. Оставете да постои така 1 минута. След като се е охладил, разбърквайте ганаша през 20 минути, докато изстине.

Залейте чийзкейка с ганаша. Декорирайте с ягодите – цели или разполовени по ваше желание. Върнете в хладилника за още минимум 1 час преди да сервирате.

Забележка: По желание може да настържете шоколад върху ганаша или да поръсите щедро с какао.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай