Меню

Трикове за бързо узряване и омекване на авокадо

7 март 2023 | 09:24 | Илияна Николова
4 от 2 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Авокадото е прекрасен плод, богат на полезни мазнини и изобилие от фибри. То обаче рядко се среща на пазара напълно узряло. Когато купувате авокадо, то най-често е твърдо и се налага да чакате дни, докато узрее и стане меко и годно за консумация.

Трикове за запазване на авокадото свежо

Но ако знаете някои трикове, ще ви е много по-лесно да накарате авокадото да узрее по-бързо. С помощта на хитрините, с които ще ви запознаем, ще имате добре узряло и меко авокадо за нула време.

Ето какво трябва да направите, за да накарате авокадото да узрее по-бързо от обикновено.

Сложете авокадото за малко във фурната

Лекото запичане на авокадото в нагорещена фурна няма да го накара да узрее по-бързо, но определено ще му помогне да омекне. Сърцевината му ще се отдели много по-лесно от кожата, а това ще ви помогне да го използвате за любимите си рецепти.

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете авокадото в тава за печене, като предварително сте го увили стегнато в алуминиево фолио. Изчакайте 10 минути, след което проверете дали е омекнало. Ако не е, върнете го във фурната за още 10 минути. Всичко зависи от това колко е узряло преди да го пъхнете във фурната.

Трикове за правилно замразяване на месо

Срежете авокадото на две и го сложете в микровълновата

Друг бърз и лесен трик за омекване на авокадото без да го готвите, е да го сложите за кратко в микровълновата. Трябва само да го нарежете на половини преди това. Така ще ускорите процеса на омекване. Увийте всяка половина в найлоново фолио и пуснете за няколко секунди, не повече от 30. Това също няма да накара авокадото да узрее, но ще го омекоти и ще го направи годно за директна употреба в пресни салати, сосове, дресинги и гарнитури.

Поставете го на слънце

За да накарате авокадото да узрее по-бързо е важно да го поставите на директна слънчева светлина. Това ще ускори многократно процеса на зреене и ще ви спести време. Поставете го на добре огрян през по-голямата част от деня плот до прозореца. Слънцето ще свърши цялата работа.

Как да съхранявате ябълките така, че да останат хрупкави

Сложете авокадото в купа с ориз

Поставете авокадото в купа със суров ориз. Важно е авокадото да е напълно покрито от ориза. Този трик ускорява узряването, защото оризът улавя етилена, който се отделя от авокадото по време на зреене и го задържа наоколо. Това ускорява процесите на узряване, като кара авокадото да омекне по-бързо.

Съхранявайте авокадото в хартиен плик

Хартиеният плик играе подобна на ориза роля. Постарайте се да увиете плътно хартиената торбичка, за да сте сигурни, че етиленът няма да излезе от нея и ще обгърне авокадото. Това ще ускори зреенето и ще помогне да имате меко и вкусно авокадо за 2-3 дни вместо за цяла седмица.

Най-големите грешки при готвене на тиквички

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай