Готварство

Пиле с ориз в един тиган

02 Мар 2023 | 12:33 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 4
Пиле с ориз в един тиган

Продукти:

  • 1 супена лъжица зехтин
  • 6 бр. пилешко филе от бут
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • 1 глава лук, ситно нарязан
  • 1 морков, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • 1 чаена лъжица риган
  • 1 чаена лъжица червен пипер
  • ½ чаена лъжица чили на прах
  • ½ чаена лъжица мащерка
  • 1 и ½ чаши бял ориз
  • 3 чаши пилешки бульон
  • 1 чаша замразен грах

Приготвяне:

Загрейте зехтина в дълбок тиган на средна към висока температура. Поръсете пилешкото със сол и черен пипер. Втрийте подправките и сложете в тигана. Пържете от всяка страна по няколко минути, докато покафенее. Извадете от тигана и оставете настрана.

Намалете котлона. В същата мазнина запържете лука и морковите за около 5 минути, докато омекнат и се задушат. Добавете чесъна и разбърквайте за още 1 минута. Добавете ригана, червения пипер, чилито, мащерката и още сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте много добре.

Добавете ориза, покрийте с бульона. Оставете да заври, покрийте с капак и оставете да къкри 15 минути. След като течността се абсорбира и оризът набъбне, добавете пилешкото, като го втъкнете в ориза. Добавете граха и разбъркайте. Покрийте за още 2 минути с капака. Сервирайте, когато пилешкото и оризът са напълно омекнали.

Снимка: iStock

Вижте още: