Готварство

Печени чуроси с канелена коричка

18 Мар 2023 | 06:26 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 60 мин Порции: 10
Печени чуроси с канелена коричка

Продукти:

  • 1 и ¼ чаши вода
  • 5 супени лъжици студено масло
  • 2 препълнени супени лъжици кафява захар
  • ½ чаена лъжица сол
  • 1 и ¼ чаши брашно
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
  • 2 големи яйца
  • 2 супени лъжици разтопено масло
  • Спрей за готвене
  • За канелената захар:
  • 1/3 чаша бяла захар
  • 1 супена лъжица канела
  • 1 щипка сол

Приготвяне:

Смесете водата, маслото, кафявата захар и солта в дълбок тиган на средна температура. Оставете да заври и да образува балончета. Добавете брашното на части, като разбърквате постоянно, докато стане меко и гладко тесто. Ще отнеме около 5 минути.

След като мине още една минута и сте сигурни, че тестото е стегнато и стои на средата на тигана, го извадете и го прехвърлете в чист съд. Оставете да изстине за 10 минути. Към него добавете ванилията и яйцата едно по едно, като разбърквате с шпатула, докато се абсорбират. Сместа ще започне да става лепкава.

Загрейте фурната на 220 градуса. Покрийте с хартия за печене и напръскайте със спрей за готвене. Прехвърлете тестото в пош. Оформете чуросите, като изстисквате по малко от тестото в желаната форма в тавата на разстояние едно от друго. С леко намокрени пръсти притиснете връхчетата на чуросите, за да не изгорят при печене.

Печете за 25-30 минути или до златисто. Изключете фурната и оставете да постоят още 10 минути вътре, без да отваряте вратата. Извадете от фурната и намажете чуросите с разтопеното масло, след това оваляйте в сместа от канела и захар. Оставете да изстинат напълно върху решетка.

Снимка: iStock

Вижте още: