Готварство

Тирамису с шамфъстък

21 Мар 2023 | 05:59 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 200 мин Порции: 10-12
Тирамису с шамфъстък

Продукти:

  • 200 г бишкоти за тирамису, може и повече, според обема на формата ви
  • 250 мл течна сметана за разбиване с висока масленост
  • 250 г сирене маскарпоне
  • 75 г гранулирана захар
  • 380 мл охладено кафе
  • 100 г обелени и печени ядки шамфъстък, без сол

Приготвяне:

Сложете в купа сметаната и я разбийте с помощта на миксер, докато бухне и се образуват твърди връхчета. Отделно разбийте сиренето маскарпоне заедно със захарта, докато се комбинират добре. След това прибавете към тях разбитата сметана и разбъркайте всичко много добре.

Вземете подходяща форма за сладкиша и на дъното ѝ сложете малко от крема. Започнете да потапяте бишкотите в комбинацията от кафе и коняк и да ги подреждате във формата. След като първия ред е готов може да го намажете с крем и да поръсите с част от ядките. След това продължете да редите напоени бишкоти, крем и ядки. Накрая завършете с крем, поръсете през цедка натурално какао на прах и за финал отново ядки. Охладете в хладилник за 2-3 часа.

*Ако разполагате с тахан от шамфъстък, може да добавите малко количество от него към крема.

* По желание при реденето на тирамисуто може да поръсите и с настърган бял шоколад.

Снимка: iStock

Вижте още: