Меню

Тирамису с шамфъстък

21 март 2023 | 05:59 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
200 г бишкоти за тирамису, може и повече, според обема на формата ви
250 мл течна сметана за разбиване с висока масленост
250 г сирене маскарпоне 
75 г гранулирана захар
380 мл охладено кафе
100 г обелени и печени ядки шамфъстък, без сол
200 мин

  • Порции: 10-12

Продукти
Приготвяне

Сложете в купа сметаната и я разбийте с помощта на миксер, докато бухне и се образуват твърди връхчета. Отделно разбийте сиренето маскарпоне заедно със захарта, докато се комбинират добре. След това прибавете към тях разбитата сметана и разбъркайте всичко много добре.

Вземете подходяща форма за сладкиша и на дъното ѝ сложете малко от крема. Започнете да потапяте бишкотите в комбинацията от кафе и коняк и да ги подреждате във формата. След като първия ред е готов може да го намажете с крем и да поръсите с част от ядките. След това продължете да редите напоени бишкоти, крем и ядки. Накрая завършете с крем, поръсете през цедка натурално какао на прах и за финал отново ядки. Охладете в хладилник за 2-3 часа.

*Ако разполагате с тахан от шамфъстък, може да добавите малко количество от него към крема.

* По желание при реденето на тирамисуто може да поръсите и с настърган бял шоколад.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай