Готварство

Козуначени пържени филийки

16 Апр 2023 | 05:16 |
Рейтинг:
5 от 1 гласа
Време на приготвяне: 20 мин Порции: 3-4
Козуначени пържени филийки

Продукти:

  • 500 г козунак по ваш избор
  • 3-4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 100 мл течна сметана
  • ½ ч.л. ванилов екстракт или семената на ½ ванилена шушулка
  • ½ ч.л. канела на прах
  • 1 ч.л. коняк, бадемов или кафе ликьор – по желание
  • масло за пържене на филийките

Приготвяне:

За рецептата може да ползвате всякакъв козунак, за предпочитане е да не е твърде мек и пресен. В Подходяща чиния разбийте яйцата, млякото, сметаната, ванилията, канелата. Добавете и алкохола, ако желаете. Козунакът се нарязва на по-дебели филийки. Всяка филийка се потапя в сместа с яйцата добре, за да попие хубаво и от двете страни.

Загрейте тиган и разтопете малка бучка масло. Изпържете козуначените филийки до златисто от двете страни. Докато са топли може да ги залеете с мед, кленов сироп. Филийките може да сервирате със сладко, плодове, сладолед, шоколад, само поръсени с пудра захар и т. н.

Снимка: iStock

Вижте още: