Меню

Козуначени топчета с домашен течен шоколад

13 април 2023 | 14:30 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За козуначените топчета:
400 г брашно за козунак + за замесване
50 г захар
1 щипка сол
кората от 1/2 лимон
70 мл прясно мляко
70 мл течна животинска сметана
40 г краве масло
1 пакетче суха мая
1–2 с.л. тъмен ром
2 яйца
кристална захар за поръсване
масло за овалване на топчетата (около 125 г)
За течния шоколад:
200 г сухо мляко
50 г какао
200 мл прясно мляко
1 ч.ч. пудра захар
125 г краве масло
1 пакетче ванилова захар
150 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Начин на приготвяне:

1. За козуначените топчета настържете лимоновата кора и я смесете със захарта, солта и брашното.

2. В касерола затоплете млякото и сметаната, сложете маслото и щом се разтопи, добавете маята и рома.

3. Сипете при брашното, добавете 1 цяло яйце и 1 жълтък. Замесете меко тесто и го приберете в купа, като го покриете.

4. За шоколада в касерола смесете прясното мляко, захарта и маслото. Щом кипне, махнете от котлона и добавете ваниловата захар.

5. Пресейте сухото мляко и какаото, разбъркайте ги и малко по малко добавете от млечната смес, като разбивате с миксер. Трябва да се получи хомогенна смес. Готовия крем разпределете в подходящи купички. Оставете в хладилник за поне 1 час.

6. От вече втасалото тесто оформете топки с тегло 40 г. Подредете ги в тавата, като предварително потопите всяко едно в разтопено масло. Покрийте с кърпа и оставете настрана, докато удвоят обема си. Поръсете с кристална захар и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути.

7. Охладете и сервирайте с домашен течен шоколад.

*Рецептата е предоставена от „Бон Апети“ и кулинарното дуо Лора и Стоян. 

Краят на април ни носи слънчеви емоции, свежи вкусови и изкусителни аромати с новите епизоди на едно от любимите предавания на българските кулинарни ентусиасти – „Бон Апети“. То ще се излъчва премиерно от 24.04, всеки делничен ден от 11:30 часа по 24Kitchen.

В седмия сезон на поредицата харизматичните водещи Лора и Стоян отново ще зарадват зрителите с интересни рецепти, нови вкусове, полезни съвети, готварски техники и стабилна доза добро настроение.

До голяма степен рецептите им са повлияни от кулинарните традиции на балканските народи. Те са хем познати, хем различни, много близки и в същото време заинтригуващо разнообразни. Талантливото кулинарно дуо предразполага зрителите да се чувстват уютно, като у дома си, но същевременно ги повежда на вълнуващо кулинарно пътешествие, в което винаги да откриват нещо ново и непознато.

И този път Лора и Стоян отделят внимание на ястия от българската кухня, на стари семейни рецепти и позабравени продукти и вкусове, които си струва да бъдат запазени. Последният, 20-и епизод, е изключително специален, тъй като предаването ще сбъдне една много съкровена мечта.

Във всеки един от двадесетте епизода Лора и Стоян представят по три рецепти, които, без задължително да са съчетани като меню, следват неговата логика. Първата обикновено е салата, предястие или супа, втората – основно, а третата – десерт или пък солено тестено изделие.

Освен това, за да бъдат максимално полезни на хората, които ги гледат, рецептите им са подходящи за най-различни поводи и ситуации, в които всеки попада. Много често нямаме време за готвене и търсим някакви хитри идеи за аламинути, за да сервираме на семейната трапеза вкусно домашно ястие. Друг път искаме да приготвим нещо, без да пазаруваме специално, с продукти, които обикновено се намират във всеки дом. Когато наближат празници пък, имаме нужда от някоя по-специална рецепта.

Така епизод след епизод, с лекота и много усмивки, Лора и Стоян вдъхновяват зрителите за нови кулинарни експерименти, провокират въображението и подтикват хората да готвят вкъщи, защото няма нищо по-хубаво от домашно приготвената храна.

Снимки: ©2023 THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA, All Rights Reserved

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай