Меню

Пиле с аспержи и лимон на тиган по азиатски

14 май 2023 | 05:28 | Илияна Николова
Добави в любими
500 г пилешки гърди
¼ чаша царевично нишесте 
¾ чаена лъжица сол 
¼ чаена лъжица черен пипер 
2 супени лъжици олио 
500 г аспержи, почистени и нарязани 
1 глава лук, нарязан 
½ чаена лъжица чили на прах или люспи 
1 лимон, фино нарязан 
За соса: 
¼ чаша пилешки бульон 
¼ чаша лимонов сок 
2 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици кафява захар 
1 чаена лъжица лимонова кора, фино настъргана
1 чаена лъжица царевично нишесте
45 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Смесете бульона, лимоновия сок, соевия сос, кафявата захар, лимоновата кора и 1 чаена лъжица нишесте в купа. Разбъркайте много добре и оставете настрана.

Смесете нарязаните пилешки гърди с ¼ чаша царевично нишесте, солта, черния пипер. Разбъркайте добре с ръце, докато полепнат всички съставки по месото. Загрейте 1 супена лъжица олио в дълбок тиган на средна към висока температура. Сложете в него аспержите и лука. Гответе с разбъркване, докато омекнат или около 5 минути. Извадете от тигана и оставете настрана.

Загрейте останалото олио в същия тиган. Добавете пилешкото в него и гответе с разбъркване 5 минути. Оставете месото да се готви от всяка страна без разбъркване за по 3-4 минути до покафеняване.

Добавете аспержите обратно в тигана заедно със соса. Разбъркайте много добре, докато полепне по месото и зеленчуците. След като започне да се сгъстява, след 3-4 минути, овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте още малко и като сте сигурни, че месото е напълно сготвено, свалете от котлона. Сервирайте с резенчетата лимон.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай