Баница със спанак и три вида сирена
27 Май 2023 | 13:13 | Михаела Лазарова Време на приготвяне: 80 мин Порции: 8-10
Продукти:
- 1 кг спанак
- 400 г фини кори за баница
- 250 г крема сирене
- 1 чаша настъргано сирене моцарела
- 3/4 чаша натрошено сирене фета
- 150-200 г разтопено масло
- 2 големи яйца
- 1 чаша прясно мляко
- черен пипер на вкус
- сол, ако е необходимо на вкус
Приготвяне:
Спанакът се почиства, измива и задушава в тиган в малко масло. Когато поомекне го махнете от котлона и оставете да изстине добре. След това го сложете в купа и добавете към него сирената. Разбъркайте много добре. Намазнете с масло подходяща тава за печене по възможност с незалепващо покритие.
След това сложете една кора, намажете я с масло. Върху нея сложете втора, която също намажете с масло. Така наредете приблизително половината от корите. Следва да разпределите добре плънката. След това продължете да добавяте кори, като намазвате с масло всяка преди да сложите върху нея нова.
Накрая разрежете баницата на квадрати. В купа разбийте млякото, яйцата, солта и черния пипер и залейте баницата с тази смес. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути или до готовност.
Снимка: Istock