Меню

Питки с грис

7 юни 2023 | 05:20 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
Добави в любими
500 г универсално брашно
200 г грис
15 г мая
5 г захар
450 мл топла вода
около 1 ч.л. сол
30 г меко масло
180 мин

  • Порции: 5

Продукти
Приготвяне

В купа комбинирайте брашното, гриса, маята, захарта и водата заедно. Замесете гладко тесто, което оставете да си почине за 15 минути. След това разтворете солта в малко вода и я добавете към тестото. Омесете отново. Следва да добавите мекото масло, като продължите да месите още няколко минути до получаването на гладка топка. Оставете тестото да втаса за 30 минути. След това тестото се разделя на малки части, които се оформят на топчета и се слагат в тава.

Поръсват се с малко грис и се оставят да си починат за 20-30 минути. След това питките леко се разстилат с помощта на пръсти, подреждат се в тава върху хартия за печене. Леко се поръсват с грис и се правят с помощта на нож малки разрези отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15 минути.

Снимка: Istock

По идея от facebook Giallozafferano Loves Italy

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай