Кекс с ягоди, масло и рикота
06 Юни 2023 | 06:02 | Михаела Лазарова Време на приготвяне: 75 мин Порции: 10
Продукти:
- 3 яйца
- 250 г рикота
- 1 ч.л. ванилова есенция
- сокът на 1 малък лимон
- настърганата кора на 1 лимон
- 200 г захар
- 200 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
- 110 г разтопено масло
- 250 г пресни ягоди
Приготвяне:
В купа разбийте яйцата с рикотата, ванилията, лимоновия сок и лимоновата кора до получаването на хомогенна смес. Добавете захарта, щипка сол и разбийте отново с миксера. Сипете брашното и бакпулвера и отново разбийте. Хубаво е тези две съставки да бъдат пресети, преди да ги сложите към яйчената смес.
Когато се получи гладка смес можете да добавите и разтопеното масло и да разбиете още веднъж, докато тестото стане идеално гладко. Следва да сложите нарязаните плодове и да разбъркате с шпатула. Тестото се изсипва в намазнена тава, в която сте сложили хартия за печене.
За финал украсете с още малко ягоди и печете в предварително загрята фурна на 175 градуса за около 50-60 минути или до готовност. След като кексът изстине ,може да го поръсите с пудра захар.
Снимка: iStock
Вижте още: