За дома

Полезни съвети как да се стоплим, без да се охарчваме излишно

По-ефективно отопление през студените дни

12.12.2012г. / 14 17ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През зимата искаме да ни е уютно и топло, но се оказва, че това е лукс, който не всеки може да си позволи. Все пак има начини отоплението да ни излезе по-евтино и да ни е наистина топло. Знаете, че много хора ще ви кажат, че ползват парно или камина и все им е студено. По една или друга причина не могат да отопляват всички помещения и всички се събират като в дядовата ръкавичка в една стая.

Ето няколко полезни съвета как да се стоплим по-ефикасно, без да се охарчваме. При тези цени на тока и аз дори не си вярвам, че последното е възможно, но все пак да опитаме.

Да инвестираме в изолация – външна и вътрешна. Ако не сме си сложили хубава уплътняваща дограма, то не ни остава нищо друго освен да уплътним прозорците собственоръчно. Можем да закупим от магазините ленти за уплътнение или силикон, но ако ни се вижда скъпо и евтиния вариант с вестници и одеяла би бил по-добър от никакво уплътнение. Важното е да запушим всяка дупчица, така че да не духа. Плътните завеси също са добра идея.

Да не покриваме радиаторите. Наистина радиаторите са до прозорците и е логично пердетата да падат върху тях, но така голяма част от топлината остава между пердето и прозореца и топли заспалите мухи. После се чудим защо има мухи посред зима. Ако не искате да ги будите преждевременно, направете така, че отоплителните уреди да топлят ефективно цялото помещение.

Климатиците да работят постоянно. За да не хабят излишно ток, климатиците трябва да работят постоянно. Когато се пускат и спират често те харчат повече ток, отколкото ако работят постоянно. Най-добре е да не работят на пълна мощност, а на по-слаба и да могат да поддържат една относително постоянна температура. Също трябва да ги нагласим така, че топлата струя въздух да духа надолу, а не нагоре към тавана. Ако имате ученик в къщи попитайте го защо. Тъкмо да си преговори някои основни закони на физиката.

За климатиците е важно филтрите им да се почистват често и да им се прави редовна профилактика.  

Свързани статии

Да проветряваме редовно. При проветряване също не е необходимо да изключваме климатика, защото както споменахме ще се харчи повече енергия, ако си играем с дистанционното. Същото важи и ако ни се наложи да излезем от къщи и ни няма известно време. Някои хора ще кажат защо да отопляваме като ни няма? Така е, ако отоплявате с печка на дърва или камина, тогава няма как, а е и опасно, но ако вече сте се охарчили за климатик, трябва да го ползвате точно според инструкциите. Всъщност, ако изключите климатика в най-големия студ може и да се повреди.

Използвайте слънцето – когато е топло и слънчево, все пак и това се случва през някои зимни дни, е добре да махаме пердетата и щорите. Така влиза повече светлина и топлина и естествено помага за отоплението.

Не размразявайте на стайна температура продукти от камерата. Изглежда смешно, но и това изстудява. Тук може да се каже и не вкарвайте цяла каса ледено студена бира в кухнята! Най-добре преместете продуктите от камерата в хладилника да се поразмразят и след това ги използвайте.

Ако се прибирате вечер само за да си легнете да спите, то изглежда няма голям смисъл да се топли повече от леглото и стаята, в която е леглото или респективно леглата.

Ако смятате, че ви надписват сметките за ток, парно и топла вода, не чакайте да стане прекалено късно, веднага пускайте оплаквания – няма нужда да плащате, за нещо, което не сте използвали, нали? Имам чувството, че мотото е – и да се топлиш и да не се топлиш пак ще си платиш... така че, по-добре поне да ни е топло.

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
johnmotson ( преди 11 години )
Това е празна работа , заявявам го най - сериозно!!! През пролетта попаднах на абсолютно същата оферта , от друг човек , който също като Вас набираше реферали и аз "налапах въдицата" с надеждата за изкарване на малко пари! Като достигнах сумата около 850 долара изведнъж организаторите на тая далавера спряха да ми пращат материали за оценка а на моите опити за връзка с тях нищо не излезе! Какъв е принципът за ограбване на нашия труд? В момента когато наближите сумата , която е маркирана като минимална за да получите чек , Ви се спира възможността да трупате още пари от коментари и оценки като чисто и просто СПИРАТ ПОДАВАНЕТО НА "клипчета" и ви задължават да наемате реферали за да продължат подаването на "работа" за вас! Но вече не получавате нищо , за да не стигате уговорената сума за изплащане !!! Идва Ви момента в който им теглите куп псувни , клетви и т. н. и се отказвате да чакате под вола теле ! Ето момента който чакат гадните уредници на цялата бъркотия ! След мн . късо време Вашите авоари се присвояват от собствениците с мотив , че не сте активен! Много хора се улавят за тази *** далавера и много милиони долари отиват в нечии бездънни банкови сметки ! Не се връзвайте на такива обяви за припечелване на пари , проучвайте , за да не сте използвани най - долнопробно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време