За дома

Топла зима без излишни разходи

Нормални и дори ниски сметки за ток и парно – как?

09.01.2013г. / 12 40ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Изпитваме първите сериозни зимни студове, но следват още почти четири месеца, които съдържат в имената си буквата „р“, а от бабите си знаем, че докато те не изминат и зимата няма да си отиде. С тези няколко идеи се надяваме да ви стоплим и развеселим.

Основните ни разходи през зимата са сметките за ток и парно. Как да ги намалим без да ни стане по-студено?

Най-лесно е като облечем старата жилетка от истинска вълна, изплетена с много любов от мама или баба преди години и затрупана от по-новите и красиви, но не така топли модерни домашни туники или машинни плетива в шкафа със зимните дрехи. Така ще можем да намалим поне с два градуса термостата на климатика или с две степени радиатора.

Свързани статии

Уверете се, че подметките на домашните ви пантофи са от гума. Тя е добър изолатор и ще пази краката ви топли. В добавка няма да има опасност от подхлъзване в мократа баня или на теракота в кухнята, ако детето ви неволно е изсипало няколко капки мляко или вода.

Ако сте пропуснали да го направите при коледното чистене, сега е моментът да проверите добре ли е уплътнена дограмата на прозорците и вратите към терасите. Топлината лесно се губи през тях.

Ако сте ползвали фурната за приготвяне на обяда или вечерята на семейството, непременно я оставете отворена. Освен с топлина, кухнята (а в много жилища и дневната) ще се изпълни и с приятния аромат на печивото ви.

Физическата активност помага за ускоряване на метаболизма и подобрява циркулацията на кръвта в организма ни. Натоварването на сърцето и мускулите с физически упражнения ни стопля за доста дълго време след тренировката. Активната работа на мускулите рефлектира и върху повишаване нивото на серотонин в мозъка, а това по най-естествения и здравословен начин подобрява настроението ни през сивите и мрачни зимни месеци. Не подминавайте с досада велоергометъра или потичайте след кучето по време на утринната разходка.

Не вярвайте на твърдението, че алкохолът ни стопля. Илюзорно е усещането за сгряване след консумацията на силни напитки. В действителност кожата се зачервява, но това се дължи на разширяването на кръвоносните й съдове, а не на повишаване на телесната температура. Приетият в по-голямо количество алкохол нарушава естествената възможност на организма ни да регулира температурата на тялото. Няколко глътки коняк могат с успех да повишат настроението ви, а няколко капки от него в кафето – да подобрят чувствително вкуса му, но не очаквайте да ви стоплят.

Взимайте си хладен душ сутрин. Който чете това сигурно мигновено е настръхнал, но хладният душ е сигурен начин да подобрите циркулацията на кръвта и за дълго да се чувствате добре стоплени. Горещия душ стопля най-вече кожата ви, а студената вода я праща бързо до жизненоважните органи. Много хора, които се каляват от детска възраст, редуват горещ и студен душ, но за начинаещи не препоръчваме тази практика.

Един изключително полезен за всички членове на семейството (особено ако в него има малки деца) начин за стопляне –и физически и емоционално, е да се поборите вечер на килима или да измислите игра, чиито правила налагат физическа активност. Децата ще се поуморят и ще заспят по-лесно, а вие ще изгорите калории (които сега по празниците сте натрупали в излишък) и ще се стоплите телом и духом.

Коментирай