За дома

Любопитни факти за чистенето вкъщи

Защо домакинските задължения са важни?

30.01.2013г. / 13 02ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Коя съвременна домакиня не се е оплакала поне веднъж от огромните купчини чинии, които я чакат в мивката, от прането, което трябва да се просне, от всичкия прах, който трябва да се избърше?

Вярно, домакинската работа може да е много повече от досадно задължение. Нека обаче погледнем нещата от страна на фактите, свързани със самото чистене. Ще разберем защо е толкова важно да се чисти и може самият процес да ви стане дори интересен.

Колко време средно ви отнема чистенето?

Един-два-три часа или дори повече? Замислете се колко пъти клякате и ставате, колко разходки правите до мивката, колко пъти се протягате и напрягате. Оказва се, че 2 часа шетане из къщи гори около 200 калории.

Не сте ли се замисляли откъде идва всичкия този прах по мебелите и рафтовете, при условие, че вече сте сменили старата дограма на прозорците? Оказва се, че около 70% от това, което наричаме прахоляк, се оказват умрели епидермални клетки от собствените ни тела.

„Защо да се мия, като пак ще се изцапам?“ – попитал племенникът на Хитър Петър, а той по-късно перифразирано му отговорил: „Защо да ядем, като пак ще огладнеем?“.

Чистенето на дома е важно не само от естетическа гледна точка, но и от здравословна. Могат да се изразят най-различни алергии, създава се благоприятна почва за развитието на болести. Средностатистически човек прекарва около 87% от времето си в затворено помещение. Ако отвсякъде дебнат бацили, животът ни би бил най-малкото много по-труден.

Използвайте адекватни средства за почистване на дома. Оказва се, че ако не се използват правилните почистващи препарати, въздухът в помещението става с 500% по-вреден от този на улицата.

Успяхте ли да намалите количеството кетчуп, което консумирате? Знаем, че не е най-полезната храна на пазара, но някак все можем да намерим в хладилника си шише с кетчуп. Освен за овкусяване на храната, той е идеално средство за връщане на блясъка на потъмнели или корозирали съдове.

Очевидно в почистването на дома трябва да се прояви малко повече изобретателност и дори научен подход. Както за едно дете е интересно да знае смисъла и приложението на задачите по математика, които решава в час, така и за домакинята е полезно да бъде запозната на по-различно ниво с причините за почистването и начините то да стане по-лесно.

Коментирай