За дома

Идеалният цвят за стените у дома

С какво да съчетаем цвета на стените?

26.02.2013г. / 09 33ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Решавате, че е време да освежите дома си и да пребоядисате стените, но ви се иска да направите и някаква промяна. Няма нищо по-банално и все пак естетически издържано от красивите бели стени – могат да се комбинират с всякаква мебелировка и могат да бъдат лесно пребоядисани. Но нека проявим малко творчество и да сменим цвета! Как да решим обаче на кой точно да заложим?

Потърсете вдъхновение

Всички имаме любими предмети – нещо, което можем да гледаме продължително време и да му се радваме безусловно. Независимо дали причината е сантиментална или някаква друга, тази вещ ни носи положителни емоции, затова нейният цвят би могъл да е добро решение за цвят и на стените. Дори да става въпрос за светоотразителна жилетка – ако се подходи с вкус, резултатът може да е изключителен.

Свързани статии

Преценете осветеността на помещението

В зависимост от количеството светлина, което влиза в стаята, цветовете изглеждат различно. По един начин ще видите мострите в магазина на луминесцентна светлина, по друг – в течно състояние в кофата, по трети – на стената през деня, по четвърти – следобед или сутрин и т. н. и т. н... Ето защо специалистите препоръчват да боядисате малка площ в помещението и да го наблюдавате как се мени в рамките на 24 часа. Трябва да си признаем, че трудно бихме могли да пребоядисваме стаята от до само за да преценим как би й стоял определен цвят. Затова карайте на порции и не бързайте в решенията си.

Преценете конструкцията на стаята

Понякога може да ни се иска да използваме конкретен цвят за помещението, но той да не е подходящият за очакванията ни. Колко е висока стаята, каква е широчината и дължината, стандартни ли са стените, или са разчупени – това са въпроси, които трябва да си зададете преди да хванете четката. Ако помещението е малко, а искате да изглежда просторно, насочете се към по-светли цветове. Ако пък търсите уют – топлите и наситени цветове биха били идеални.

Съобразете се с подовата настилка

Подът отразява светлината и има огромно значение за това как ще изглежда цветът на стените. Лъскавите плочки или ламинираният паркет правят стените и стаята като цяло по-светли, докато килимите поглъщат светлината, правят стаята в много малка степен по-сумрачна и оставят цвета по-естествен.

Изберете боята според мебелировката

Това не означава, че ако имате тъмнозелени диван и фотьойли, трябва да боядисате стените в тъмнозелено. Потърсете различни тонове или дори десени на същия цвят. Нещо повече, можете да заложите изцяло на контраста. Можете сами да си направите схема на основните цветове, които си контрастират. Нарисувайте кръг и го разделете на 6 части. Запълнете основните цветове (синьо, жълто и червено) през едно поле, а в празните места запълнете с този цвят, който се получава при смесването на съседните два. Жълто и червено прави оранжево, жълто и синьо – зелено, а синьо и червено – лилаво. Най-добрите комбинации са между срещуположно стоящите цветове.

Импровизирайте

Не се ограничавайте с идеята, че в едно помещение е задължителен само един цвят. Можете дори да нарисувате нещо на стената, да апликирате някакъв абстрактен образ. Решенията взимате вие – ако искате да разнообразите ежедневието си откъм зрителни естетически възприятия, не се чудете, ами хващайте четката и действайте смело!

Коментирай