За дома

Кои цветя са най-добрите чистачи на въздуха?

Чистотата на въздуха вкъщи не е толкова трудно постижима

25.02.2013г. / 13 10ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Установено е че въздухът, който дишаме в затворени помещения е замърсен. Както в работните помещения, така и у дома, ние сме заобиколени от материали, които излъчват летливи вещества, замърсяващи въздуха. Това може да са килими, тапицерии, пластмаси. Към тях прибавете почистващите препарати, инсектициди, лепила, бои и лакове...

Всъщност носът ни веднага регистрира тези миризми и ни предупреждава. Но той има способността да привиква и в един момент вече миризмата не ни дразни толкова, колкото преди.

От 1990 г. замърсяването на вътрешната среда се счита за един от 11-те основни фактора, които са вредни за човешкото здраве. Въпреки това, хората не го взимат предвид достатъчно често. Те са по-запознати с екологичните проблеми в природата като например разливите на петрол.

А не е толкова трудно да поддържаме чист въздуха в стаята. Оказва се, че стайните цветя са много по-полезни отколкото се е предполагало. Един учен, който разработва проекти за НАСА, направил експерименти с лесни за отглеждани стайни цветя. Само за 24 часа те довели до минимум съдържащото се във въздуха на помещението пределно количество опасни вещества.

Много ефикасни се оказали растенията от семейството на филодендрона и клеомето. Освен това те са много лесни за отглеждане, поливат се само 2 пъти в седмицата и се разсаждат и размножават от клончета (за филодендрона) или от кореновите израстъци (за клеомето). Цветовете не предизвикват алергии.

Не са за пренебрегване и най-непретенциозните растения, като всички видове кактуси, или красула (дървото на живота).

Имайте предвид, че отглеждането на цветя не носи само плюсове за пречистването на въздуха. Те не само запълват пространство у дома, но и даряват красота, възпитават чувства като грижовност, отговорност и не на последно място – създават усещане за спокойствие и хармония.

Коментирай