За дома

Клечките за зъби – как още можем да ги употребяваме

Неподозираните им ползи за домакинството

30.04.2013г. / 08 40ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Кога се сещаме за клечките за зъби? Повечето от нас – когато са имали на трапезата ястие с месо и парченце от него им създава дискомфорт, заклещвайки се между зъбите. Има обаче и практични домакини, които посягат към кутийката с клечки и по други поводи. Ето в кои ситуации тези малки, дървени, евтини пръчици могат да ни спестят пари, време и нерви.

Ако винтчето, прикрепящо закачалката в банята или картината за стената се е разхлабило, запълнете част от дупчицата с парче клечка за зъби, потопено в малко лепило и завийте отново винтчето.

Свързани статии

Случва се върху мебелите да се появят драскотини. Ако искате да ги замаскирате лекичко с боя в подходящ цвят, топнете в нея връхчето на клечка за зъби и запълнете драскотините, вместо с четка. Така ще имате по-добър контрол и резултатът ще е съвсем удовлетворителен.

Тези от вас, които имат градинка (на вилата, в двора или пред блока) и се налага да поливат с маркуч знаят колко е неприятно да се появи малко фонтанче по средата му заради някоя досадна дупчица. Не е необходимо да купувате нов маркуч или да се опитвате да лепите лепенки върху дупката. Пъхнете връхчето на клечка за зъби във въпросното място и внимателно отчупете стърчащата част. От водата дървото ще се раздуе, ще „запечати“ дупчицата и маркуча ще ви служи още дълго време.

И докато сме на темата „градина“ ето още две ползи от клечките за зъби. За да разберете имат ли растенията нужда от поливане, забийте клечка в почвата и ако я извадите чиста – пълнете лейката. А ако забележите, че гъсеници „похапват“ стеблата на зеленчуците в лехичката, забийте няколко клечки около всяко стебло. Те ще ги предпазят от гладните гъсеници.

Скоро вие или друг член на семейството ще се налага да духа свещите на тортата си. Имайте предвид, че клечките за зъби горят по-бавно и съответно по-дълго от кибритените. С една кибритена и една клечка за зъби ще успеете без да се изгорите да запалите всички свещички върху тортата.

Нека споменем и един от най-популярните начини да проверим готовността на печивото си. Опитните домакини знаят, че това става най-лесно с помощта на клечка за зъби. Ако определеното за изпичане време според рецептата е изтекло, но ви се струва, че кексът или курабийките все още не са бухнали достатъчно или не са придобили желания от вас цвят, проверете готовността им с клечка. Ако тя излезе чиста от печивото – спирайте фурната.

За да не се налага да чистите плота на готварската си печка от изкипяла храна, просто пъхнете под капака на тенджерата една клечка за зъби, която да го държи леко открехнат и да позволява на парата да излиза навън.

Организирате парти в къщи или лека почерпка за колегите в офиса по повод рожден или имен ден, годишнина, преместване в ново жилище – поводите са безброй. За да подредите красиво съдовете с дребни хапки или майсторски аранжираните сандвичи, така че гостите да не цапат пръстите си, доверете се на помощта на клечките за зъби. В магазините се предлагат цветни, пластмасови клечки за тази цел, но ако сте пропуснали да си ги купите и обикновените дървени ще ви свършат работа.

Коментирай