За дома

Калдъръмчето – цветното килимче за отмора

Цветето за вашия балкон

06.08.2013г. / 17 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Александър Генов

Снимка: Александър Генов

Кой не харесва това уникално растение? Насяваш една саксия и после имаш цветя в различни багри. Всъщност те са толкова непретенциозни, че може да ги отглеждате и в саксия, и в сандъче и направо в градината.

 

Свързани статии

 

За протокола трябва да напишем и латинското му име. Може на някой да му послужи за нещо, когато търси в чужди сайтове, например. Калдъръмче – Portulaca и най-разпространения му подвид Portulaca grandiflora Известни са над 500 разновидности. А бабите още го наричат тученица, угрудка, португарка, „мъхово цвете“. В Бразилия калдъръмчето е символ на любовта.

садят се през март и април. Може да си вземете готов разсад или пък да си засеете семена преди това. Семенцата просто се разпръскват върху почвата и след известно време поникват много нежни и крехки. Трябва да се поливат много внимателно, за да не ги унищожите със силната струя. А веднъж като насеете, след това те си се самонасяват, защото кутийките семенца се разпукват и поникват където им хрумне. Могат да поникнат дори и в пукнатина асфалт. От факта, че може да вирее навсякъде идва и името му – калдъръм – част от калдъръма т. е. част от камъните. Може да расте там, където иначе има само камъни.

Забележете месестите му листа, в тях задържа влага и може да издържи дълго време без вода. Може да издържи без вода, но пък затова обича слънцето. Така че ако го гледате в саксия, подбирайте слънчеви прозорци или балкони, същото важи и за мястото, което ще му отредите в градината.

Най-прекрасното на калдъръмчетата, както казах е, че засяваш един вид семена, пък ти цъфтят най-различни: бели, жълти, оранжеви, червени, розови, лилави… и са толкова гъсто едно до друго, че са като истински цветен калдъръм.

Ще кажете, защо чак сега се сети да ни припомниш – ами защото сега цъфнаха.

И сега е моментът да си съберете семенца.

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
martina ( преди 10 години )
Обожавам калдъръмчетата! Задължително имам на терасата си! Статията ви много ме усмихна и най-вече - напомни ми за семенцата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар