За дома

Как да не хвърляме хранителни отпадъци – 7 съвета

Колкото по-малко купуваме, толкова по-малко изхвърляме

28.10.2013г. / 13 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Планирането не е за всеки, но пък помага. Ако успеем да планираме какво, колко и как смятаме да приготвим за седмицата, ще знаем и какви количества ни трябват. Най-добрият съвет е да се пазарува по списък. За целта е добре да изпратите незаинтересован представител, някой, който няма да си позволи да проявява творчество и волности и ще купува само онова, което пише на листчето.

Мъжете, не всички разбира се, но нали винаги се твърди, че повечето от тях не обичат да се мотаят в магазините, купуват каквото им е написано и не виждат нищо останало по рафтовете.

Защото знаете, че по рафтовете има всякакви изкушения и промоции, често спазваме правилото за икономичност и купуваме излишни неща на промоция, вместо за целесъобразност и накрая изхвърляме продуктите.

Свързани статии

Понякога обаче да купуваш на промоция, не значи да купуваш допълнително, защото ако на листчето пише – олио или зехтин, то все този ден има поне едно олио или зехтин на промоция.

Да купуваме неопаковани плодове и зеленчуци.

Купуването в насипно състояние ви дава възможност да вземете точно колкото ви е необходимо. А и пазаруването от пазар си има големи предимства. Ако имате истински пазар за плодове и зеленчуци близо до дома, почти не ви трябва да посещавате големи супермаркети.

Да купуваме продукти в срок на годност.

Често изкушени от промоциите купуваме продукти, чийто срок на годност е „аха да изтече“ и ако не забележим това навреме, може когато решим да консумираме въпросния продукт, той вече да е развален. Особено трябва да се внимава с месото, рибата, млякото.

Съхранявайте според указанията.
Внимавайте кое как и колко време може да се съхранява. Ако сме си изградили система за съхранение и подредба в шкафовете и хладилника, лесно може да знаем кои са продуктите на дневен ред за ядене и кои могат да изчакат още няколко дни.

Гответе колкото можете да изядете.

Някои хора готвят всеки ден ново ядене и ако на вечерта остане вече го имат за остаряло и го изхвърлят. Да, може би така е правилно и този съвет, да се готви колкото може да се изяде е полезен за тях. Друг е въпросът, че да си признаем повечето готвим неособено здравословно – сядаме в деня X за готвене и приготвяме колкото можем повече неща за седмицата. И се прибират и изваждат, докато се изядат. В това отношение може би българите не хвърлят.

Но пък и дояждат, което знаете не е най-добрия вариант за фигурата на пестеливите българки. Знаете го онзи виц, в който една жена се оплаквала на съседката, че й се налага да дояжда яденето и на децата и на мъжа... Когато била посъветвана да си купят прасе, тя била още по-възмутена. „Да бе, да дояждам и на него“. Така че и наличието на домашен любимец не решава проблема с изхвърлянето на храна.

Трябва да успяваме да балансираме между поуката от този виц и от другия: „Таман научих магарето да не яде и то умря.“, за да можем да се храним хем здравословно, хем икономично, хем екосъобразно.

Замразяването

Чудесен начин за запазване на храна. Всичко, което видите, че ви е в повече го слагайте да се замрази. Особен проблем е хлябът, за хората, които не консумират много хляб или пък живеят сами. Тогава почти задължително е да държим хляба в хладилника и да си вадим само колкото ни е необходимо. Е, не е същото, като топъл хляб със сирене и лютеница, но… поне е по-здравословно.

Компостери

Компостерите стават все по-модерни и може би е добре да проучим технологията по-подробно и да има повече компостери, където да могат да се изхвърлят хранителни отпадъци и да се преработват.

Иначе сме говорили, че черупките от яйца, обелките от плодове и зеленчуци могат да се превърнат в прекрасен тор за балконските ви цветя.

Коментирай