За дома

Карвинг изкуството – да започнем с тикви

Изрязването на тикви е едно добро начало

31.10.2013г. / 13 35ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Карвинг (carving, букв. „резбарство, резба“) е древно изкуство върху храна. Началото е поставено в Тайланд. И в основата на тази традиция са именно фенерите.

Тайландците са правели голям фестивал на последното за годината пълнолуние, на който всеки е изработвал фенер от издълбани и украсени плодове или зеленчуци. Всички са пускали тези фенери да се носят по реката.

Карвинг изкуството е много популярно и в Китай и Япония. А вече и в Европа. Всеки изискан ресторант набляга на красивата украса на масата и в чинията. Често може да видите всячески украсени храни.

Основната идея е, че с малко ножче се изрязва или издълбава въпросната храна, така че да се получи произведение на изкуството. Звучи елементарно, но на практика трябват много упражнения, овладяване на различни техники и много търпение, така че да направите нещо наистина красиво.

Е, като начало, покрай Хелоуин, можем да направим тиквен фенер на децата и да установим от собствен опит, че никак не е лесно. Важно е да намерите начин да издълбаете тиквата отвътре и да махнете семките. Най-лесно става, ако отгоре изрежете капаче и след това продължите с украсата.

Свързани статии

Тиквата има доста твърда кора, така че внимавайте много. Мисля, че кестенките имат много по-лесна за обработка кора, недостатъкът им е, че не са оранжеви. Запасете се с остри и удобни ножове или макетни ножчета. В крайна сметка е важно да изрежете две дупки за очи и една за уста, така че да може да влиза въздух и свещичката, която ще поставите вътре да гори безпрепятствено. И дори да не успеете да направите някакво супер карвинг произведение, фенерът ще е готов.

Купонът ще е хелоуински, децата ще се радват. А ако сте се справили отлично, може би ще ви дойде музата да започнете да украсявате и останалата храна. Знаете, при карвинг изкуството няма ограничения – можете да дълбаете дини, пъпеши, ябълки… практически всичко. Не много хора се занимават с украса на храна и не на много хора им се удава, така че ако вие сте едни от търпеливите и сръчни майстори, то трудът ви със сигурност ще събере възхитените погледи.

Коментирай