За дома

Как да пестим електроенергия?

На светло или на тъмно да живеем?

08.11.2013г. / 17 30ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Изразходването на по-малко електроенергия може да бъде не само по икономически причини. Ние можем да бъдем икономични и защото сме еко. Колкото по-малко употребяваме, толкова по-малко отпадъци изхвърляме.

Свързани статии

Проблемът е, че на планетата живеят прекалено много хора, които нямат това мислене и вследствие на това проблемите се натрупват с времето. 

Лично аз много се дразня на кампании от типа да не ползваме електричество за 1 час и по този случай изписват хиляди страници, изхабяват много повече енергия, за да се похвалят, че са си угасили лампата една вечер. Ами с една вечер не става, това трябва да е стил на живот.


Загряване на вода

Ако използвате бойлери е добре да знаете, че оптималната температура, на която може да го настроите е 55 – 60 °C.

Ако нямате централно топла вода и ви се налага да ползвате бойлерче за миене на чинии, може би вече сте забелязали какви лами са тези малки уредчета. Дори да не миете чинии, те си топлят водата 24 часа в денонощието. Ако искате да спестите от сметката за ток е хубаво да го спирате когато не го ползвате, особено ако сте на почивка за повече дни. Същото е с големия бойлер.


Готвене

Електроенергия се пести, когато изключвате котлона малко преди гозбата да е готова. А не да се налага да махнете тенджерата от котлона и чак тогава да изключите. Ако това е случаят, използвайте енергията поне за един чай.

Смята се, че керамичните плотове и фурните с вентилатор пестят повече енергия, отколкото другите.


Избор на електроуреди

Всъщност горните две могат да бъдат обобщени в отделна точка. Да се купуват електроуреди с по-голяма енергийна ефективност. Клас A са най-пестеливи, G с най-голям разход на електроенергия. Съответно първите са по-скъпи, но пък се смята, че с времето пестим повече, защото са по-икономични. Ето един повод да си припомните физиката от 8 клас, спокойно може да пресметнете кое колко харчи и да прецените кой уред да купите. Ако имате деца, които могат да ви пресметнат това, спокойно може да им дадете една реална задача.

Друга голяма уловка е, че много уреди хабят ток, дори когато не работят, а само са включени в мрежата. Хубаво е да се знае какъв е разходът, а още по-хубаво е като не ги ползваме просто да ги вадим от контакта. Е, този съвет едва ли някой го спазва за телевизора и компютъра, но пък спокойно можем да го правим за уреди, които използваме рядко.

Отопление

Отоплението е едно много голямо перо и един голям дебат. С какво ни излиза да се топлим по-евтино и дали санирането ни решава проблема.


Хладилникът
Относно хладилника трябва да знаем, че мястото му не е до печката. Е, знам, че в 90% от българските кухни, ако не до печката, то винаги се озовава на 1-2 м от печката, но колкото по-топло е в кухнята, толкова повече харчи. Елементарно правило.
Натрупването на лед в хладилниците и фризерите затруднява работата им и харчи ненужна енергия.

Пералнята

При покупка на пералня е добре да разучим добре различните програми, за да можем да пестим. Пълна пералня – по-ефикасен разход на електроенергия.


Осветление
Стигаме до важната тема за осветлението и дали използването на луминесцентни лампи и икономични крушки е по-икономично и по-здравословно. Смята се, че пестят до 80 % от електроенергията в сравнение със старите с жичка, но вече има и изследвания, че са икономични, но недотам безвредни.

И една задача за екохората – кажете кога с енергоспестяващите луминесцентни лампи се пести повече, когато при всяко излизане от стаята гасиш лампата и след малко, когато ти потрябва отново я светваш. Едната теория е, че в режим „пали-гаси, пали-гаси“ крушките изгарят много по-бързо, отколкото ако ги оставиш светнати цялата вечер, другата е, че се хаби излишна електроенергия.

Коментирай