Есенен листопад – есенен декупаж

Цвят и настроение у дома и в офиса

2013-11-11 14:00:00 | Аз жената

Ранната есен е сезонът на цветовете, а късната есен на топлия чай и вълнените шалове. Постарайте се да си създадете уют – у дома и на работа, така по-лесно ще се справите с депресията и умората на късната есен.

Повече цвят и настроение може да си създадете най-лесно посредством техниката на декупажа. Всяко нещо, което ви изглежда не както трябва, може да го украсите с тази лесна техника. Вземете декупажна хартия, салфетки, бои и действайте.

В книжарница „Слънчоглед“ може да откриете наистина богата колекция от есенни, коледни и всякакви други десени хартия, която е подходяща за декупаж.

Още по темата

Можете и да си закупите и разни малки дървени скринчета, шкафчета, кутийки и прочее интересни нещица. Остава да изрежете елементите, които искате да залепите, да нанесете лепило, да ги залепите и отгоре да фиксирате. В общи линии това е цялата философия на декупажа.

Оттук нататък започва майсторството – да използвате контурни бои, да дорисувате, да нанасяте състаряващи лакове и с една дума да навлизате все по-дълбоко и дълбоко в техниката на декупажа.

Дори да сте си купили само един лист хартия или един пакет салфетки, в един момент започвате да се чудите какво още да декорирате – бутилки за подарък, вази, столове, шкафове... буквално всичко може да се преобрази с тази техника. При това може да се получи дори и да нямате много художествени умения.

Първото и най-важното, което ми се струва, че е добре да знаят начинаещите е, че не бива да започват с много големи елементи, защото лесно се късат. Трябва да се внимава да не се нагъне хартията. Опитайте като начало с нещо непотребно – бутилка или буркан.

Винаги имайте предвид, че върху светла повърхност декупажът е много по-ефектен. След едно-две облепени неща ще решите, че искате да направите още и още. Идейно е да се украсят рамките за снимки, картини, огледала. А и нищо да не се получи, поне ще сме се забавлявали няколко часа. Декупажната техника е идеална за отмора.

Автор: Вергиния Генова