За дома

Неочаквани ползи от газираната вода

Здравословен набухвател, препарат за почистване и козметична хитринка

23.01.2014г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Газираната вода се оказва много добър приятел в голяма част от домакинските и ежедневни нужди. Тя намира множество приложения, които биха били полезни и на вас.

Свойствата на газираната вода са известни още от началото на 18 век, когато Джоузеф Пристли, обикновен човек, който живеел в близост до кръчма в Германия забелязал, че газовете, които се отделяли от ферментиралата бира правели водата да шупти като шампанско.

Днес газираната вода се използва в домакинството, готварството, свободното време и къде ли още не!

Почистване на повърхности

Подобно на оцета, но с тази разлика, че не е киселина, газираната вода е добър начин да почистите дома си от замърсявания. Тя разгражда бактериите и е добър заместител на силните химически препарати. Нанесете с мека бяла кърпа върху зацапаното място и избършете. Ако миете стъкла, неръждаема стомана или хромирани елементи в банята, не ги оставяйте да изсъхнат от само себе си. Подсушете ги, за да не остават петна по повърхностите.

Набухвател в готварството

Газираната вода се използва успешно и в готварството. Особено подходяща е за печива като набухвател. Използвайте я в баници, кифлички, палачинки или бъркани яйца. Тя придава ефирна текстура на храната.

Свързани статии

Почистете колата си!

Газираната вода е ефикасна ако сте паркирали под някое дърво и пилетата са „нашарили“ предното стъкло или капака. За да не надраскате боята или стъклото като се мъчите да отстраните засъхналата нечистотия, използвайте газирана вода – тя разгражда засъхнали мръсотии.

Направете косата си по-бухнала

След плуване в морето солената вода смачква и пресушава косата ви. След като излезете от водата просто изплакнете косата си с бутилка сода. Имайте предвид този съвет за лятото.

Газираната вода е диетична

Затова можете да я използвате като подобрител на вкуса за различни прясно изцедени сокове, които са полезни за здравето ви. Ако ви се пие нещо газирано, но избягвате вредни газирани продукти, пълни със захар и изкуствени оцветители – това е вашето решение! Содата е много подходяща за разведряване на любимия ви плодов сок!

Коментирай