За дома

3 прости стъпки да озарим кухнята

Съвети как да направите кухнята светла, приветлива и просторна

14.03.2014г. / 13 41ч.
Илияна Николова
Снимка: architectureartdesigns.com

Снимка: architectureartdesigns.com

Кухнята е едно от най-социалните кътчета на дома. Там се събирате със семейството и приятелите, докато приготвяте любимата им храна и се забавлявате. Ако кухнята е в непосредствена близост до хола – вие сте на една ръка разстояние от близките си хора и не се налага да се откъсвате от тях, докато приготвяте вечерята.

Именно за да бъде кухнята ви по-светла и приветлива, е необходимо да направите някои промени, които ще ви накарат да се чувствате по-добре в нея!

Ярки цветове


Цветът е един от най-важните елементи в една кухня. Той създава настроението и управлява емоциите, докато сте в това помещение. Не става дума просто да пребоядисате стените в някакъв приветлив и закачлив цвят, а за цялостната визия на вашата кухня – шкафове, врати, орнаменти, украса, пердета. Всички тези компоненти на кухнята имат значение!

Ако не харесвате светли цветове или няма как да подмените всички шкафове, освежете само плота! Светлите пердета и големият лампион в светли тонове също допринасят за озаряването на кухнята.

Имайте предвид, че ако стените ви са в тъмни тонове, светлите шкафове и орнаменти може и да нямат същия ефект, както би имала цялостната светла аранжировка.

Свързани статии

Закачливо осветление


Разбира се, естествената светлина е най-добрата за осветяването на едно помещение, а на кухнята – най-вече! Ако кухнята ви има големи прозорци – дръжте ги незасенчени. Използвайте прозирни пердета или ако са по-тъмни ги дръжте дръпнати настрани.

Ако нямате късмета да се радвате на широки прозорци в любимата си кухня, направете всичко възможно да осигурите достатъчно осветление. Можете да заложите на локалното, както и на централното осветление. Разполагането на малки осветителни тела на различни места е загадъчно, но над масата за хранене задължително трябва да има голям лампион с достатъчно ярка светлина.

Минимален декор


Колкото по-малко бъркотия, толкова по-добре за вас. В прекалено претруфените помещения човек се чувства потиснат и обграден с излишна енергия, която го задушава. Сведете дребните украшения и ненужни буркани и съдове до минимум. Ако искате кухнята ви да изглежда по-свежа, приветлива и светла, а и да има повече място, просто разчистете ненужните предмети!

Всички тези малки промени допринасят за освежаването на кухнята ви. Ако нямате време и възможност да правите генерални промени в това толкова употребявано и нужно помещение в дома, наблегнете на тези малки щрихи! Ще се отрази добре на усещането ви.

Снимки: architectureartdesigns.com

Коментирай