За дома

Как да направим въздуха в дома по-чист?

Премахнете най-големите алергени от дома си!

17.03.2014г. / 09 41ч.
Илияна Николова
Снимка: architectureartdesigns.com

Снимка: architectureartdesigns.com

Замърсяването на въздуха в големите градове, а вече не само в тях, е основен фактор за развитието на различни заболявания сред хората. А замърсяването на въздуха в затворени пространства е, може би, още по-пагубно за здравето. Предлагаме да се запознаете с някои ефективни начини за справяне със замърсяването на въздуха в дома ви, с което ще намалите и опасността от развитие на алергии.

Избягвайте отварянето на прозорците много рано сутрин

Хората с алергии са много склонни да кихат и кашлят рано сутрин, в сравнение с останалата част от деня. Освен това дърветата и растенията отделят фини частици във въздуха, които допълнително утежняват положението и насищат въздуха с вредни алергени.

Сменяйте дрехите си и взимайте душ, веднага щом се приберете

Ако искате да запазите въздушната среда в дома си чиста, бъдете много внимателни по отношение на това какво внасяте в нея отвън! Финият прашец и невидимите частици, полепнали по дрехите и кожата ви, са потенциални болестотворни бактерии и алергени.

Поливайте растенията си пестеливо

Прекаленото поливане на растенията и цветята в дома, без това да е нужно, може да създаде предпоставка за появата на мухъл и плесен.

Пране на спалното бельо всяка седмица

Много е важно да изпирате старателно с гореща вода спалното си бельо всяка седмица. Това спомага за премахване на микроскопичните акари, развъждащи се в леглата, килимите и диваните. Добавете към това и замърсяването на въздуха и ето ви неблагоприятна среда за живеене.

Свързани статии

Почистете тавата под хладилника с разтвор от белина и сол

Тавата, която събира водата след размразяването на хладилника често остава пренебрегвана при почистване. Тя е основа за размножаване на бактерии и микроорганизми, затова е добре да бъде почиствана поне веднъж в месеца с разтвор от белина и сол.

Измийте завесата на душа (ако имате такава) задължително с дезинфектант веднъж седмично

Тя е едно от местата в банята, което се мокри и замърсява ежедневно и то по повече от един път. Затова е необходимо специално внимание към хигиената й. Можете да използвате белина за почистване, ако се притеснявате, че можете да я увредите – използвайте дезинфектант по ваш избор. Но е много важно да е антибактериален, за да сте сигурни, че бактериите са премахнати!

Изпирайте плюшените играчки всеки месец

Това са едни от най-големите „прахосъбирачки“ в дома, особено ако имате малки деца и играчките все още са в пълен набор! Бъдете внимателни що се отнася до здравето на децата ви! Горещо препоръчително е играчките да бъдат изпирани с гореща вода (ако са текстилни) и с дезинфектант (ако са пластмасови).

Коментирай