За дома

Премахване на петна от пот по дрехите – лесно у дома!

Смесицата от пот и дезодорант пък прави петната още по-упорити

08.05.2014г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За да направите гардероба си свеж и чист, без досадните петна от пот, които оставят неприятни жълти или тъмни очертания по дрехите ви, имаме някои предложения, които ще ви помогнат да почистите лесно в домашни условия любимите си дрехи.

Изпотяването на хората е различно и може да причини сериозни мазни или цветни петна по дрехите. Смесицата от пот и дезодорант пък прави нещата още по-сложни. Често след изпирането мястото, където се е насложила неприятната смес се втвърдява, избледнява и се отличава от останалата част на дрехата. Какви са решенията?

Аспирин

Преди да се впуснете в безкрайно търкане на ръка или да пуснете направо в пералнята дрехата си, изпробвайте този лесен метод за премахване на потни петна – смачкайте два аспирина на прах и ги смесете с ½ чаша топла вода. Разбъркайте добре. Накиснете оцветената част на дрехата в разтвора в продължение на 2-3 часа. След това изперете и изплакнете.

Препарат за съдове

Може би не ви е хрумнало, че можете да използвате препарата за миене на съдове за друго, освен по предназначението му, но тук той е много полезен! Упоритите петна от пот се повлияват много добре от него. Разтъркайте петното с препарата много добре, след това оставете така да престои 2-3 часа, за да подейства върху зацапаното място. Изплакнете.

Сол

Солта е спешен помощник в домакинството в много отношения. Тук отново идва на помощ. Разтворете 4 супени лъжици сол в 1 л топла вода. Накиснете в разтвора, докато петното изчезне. Изперете и изплакнете.

Свързани статии

Лимон

Няма смисъл от скъпи препарати против петна! Има достатъчно природни методи за справяне с този неприятен проблем. Лимоните са един от тези начини. Просто разтрийте изцапаното място с разтвор от равни части прясно изцеден лимонов сок и топла вода.

Оцет

Налейте директно оцета върху петното и втрийте добре в тъканта преди да пуснете в пералнята. Ако петното е прекалено упорито, след като го напоите с оцет, разтрийте с ръце.

Сода за хляб

Направете паста от сода за хляб, с която да третирате нежеланите петна от любимите си дрехи. Смесете 4 супени лъжици сода с ¼ чаша топла вода и разбъркайте много добре, докато се образува хомогенна смес. Разтъркайте много добре върху петното, оставете да изсъхне за няколко часа. След това изплакнете пастата и изперете.

Коментирай