За дома

Еониум – черната роза на Канарите

Как да отглеждаме красивия еониум?

03.09.2014г. / 13 22ч.
Илияна Николова
Снимка: nk.pl

Снимка: nk.pl

Еониумът е едно прекрасно цвете, с родина Канарските острови. Някои видове се срещат и в Източна Африка. Известно е още като „черна роза“.

Как се отглежда еониумът?


Растението обича топлината, но не прекалената жега. Добре е да се отглежда в условия между 10 и 25 градуса. Ако в зимните месеци температурата в помещението падне под 5 градуса, цветето ще загине.

Еониумът не расте в големи размери, затова саксията е добре да не е много голяма. Височината му варира от 5 до 15 см.

Почвата му не трябва да е влажна. Хубаво е да я смесите с малко пясък и то в съотношение 1:1.

Светлина

Еониумът обича пряката светлина. Спокойно можете да го извадите на балкона, само при условие, че нощните температури не падат под 5 градуса. Не се притеснявайте ако го поставите на място, пряко огрявано от слънцето.

Свързани статии

Поливане

Красивото екзотично цвете е в латентен период през зимата, затова е добре да се полива по-рядко и много оскъдно. В периода от март до юни еониумът започва да расте и трябва да се полива веднъж седмично.

В най-горещите дни през лятото поливането зачестява до 2 пъти в седмицата, но не повече! През есента поливането отново е по веднъж седмично.

Пресаждане


Пресаждането става чрез листо или клонка. Оставете листото първо да позасъхне, след това го сложете във влажна почвена смес на непряка светлина, докато започне да расте. През този период се полива по-често като се внимава почвата да не се намокри прекалено. В противен случай растението загнива.

Снимки: Wikimedia Commons


Коментирай