За дома

Защо съдовете излизат мръсни от миялната?

Грешки при употребата на съдомиялна

11.06.2015г. / 09 24ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Все повече хора използват миялни машини в домакинствата си. Но съществуват и редица оплаквания, поради които нямащите това удобство не смеят да се сдобият с него.

Много често оплакванията, свързани с миялната машина са, че тя не мие добре. Преди да обвините нея или производителя й, проверете дали спазвате всички инструкции.

Плакнете прекалено много съдове преди да ги подредите в миялната

Може би сте чували, че е добре съдовете да се плакнат преди подреждане в миялната машина. Някои хора се престарават в това начинание.

При различни тестове на известни компании производители на миялни машини резултатите били изненадващи. Най-добри оценки получили машините, в които били поставени съдове с премахнати най-едри хранителни остатъци и които не били изплакнати старателно.

В крайна сметка, работата на миялната машина е да ви отменя в миенето. Ако ще плакнете докрай съдовете, за какво ви е тя?

Водата не е достатъчно гореща

Съдомиялната се представя най-добре при гореща около 60-70 градуса вода. По този начин всички хранителни частици се разтварят, не остават петна от препарат и съдовете излизат блестящи.

Зареждате някои съдове в горната част на миялната

Съдовете неслучайно имат точно определено място в машината. Понякога, за да спестим място и време тъпчем миялната догоре. Това съответно пречи на измиването на съдовете, защото водата не може да преминава свободно през отредените й места.

Използвате течен или прахообразен препарат

Новите технологии вече предлагат на пазара удобни капсули или таблетки с необходимия за идеално измиване състав. Те почистват съдовете като не оставят петна от препарат и храна.

Другото хубаво нещо при специалните таблетки е, че не променят емайла и цвета на съдовете, което старите агресивни препарати правеха.

Свързани статии

Поставяте съдовете в различни посоки

Важно е, когато редите съдовете в кошницата на миялната, да го правите в една посока. Така водата ще има възможността да преминава свободно заедно с разтворения препарат.

Слагате чаши и купи на дъното на кошницата

Това отново е грешка, защото те възпрепятстват водата. Тя се излива отдолу към кошницата със съдовете, но те я спират. Съответно по чиниите ви има неизмити участъци.

Затова поставяйте чашите и купите на горния рафт на миялната, където им е мястото.

Разделяте приборите по видове

Логично е да разделите лъжиците, ножовете и вилиците в отделни гнезда на кошничката за прибори, нали? Да, но това не е добра идея.

Тъй като приборите от един вид имат почти еднаква форма, те много лесно се залепят едни за други. Знаете как две лъжици могат да се слепят идеално една за друга. Същото се отнася и за ножовете.

Затова слагайте всички прибори заедно. Така шансовете да се задържи нещо по тях са по-малки.

Коментирай
Свободно време